În cea mai simplă configurație, aerul viciat este aspirat în mod activ de un ventilator și evacuat în exterior. Difuzoarele de aer ale acestor sisteme sunt de obicei amplasate în zonele de extracție a aerului. Acestea includ bucătăria, baia și WC-ul, care au mai multă umiditate și mirosuri neplăcute în comparație cu spațiile de locuit, cum ar fi camerele de zi sau birourile. Pe de altă parte, aerul proaspăt intră în casă doar în mod pasiv, prin difuzoarele de aer din anvelopa clădirii, golurile de la ferestre și fantele ușilor.
Sistem de ventilație centrală: funcție, planificare și instalare
Subiecte dintr-o privire
Multe proiecte de construcții moderne sunt deja echipate cu sisteme de ventilație mecanică. Pe de o parte, acest lucru necesită un nivel ridicat de izolare energetică pentru a regla umiditatea aerului interior cât mai eficient și mai sigur posibil. Pe de altă parte, este considerată o caracteristică de confort care adaugă valoare unei proprietăți.
Sistemele de ventilație centralizată Viessmann sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic. Un schimbător de căldură puternic recuperează până la 98% din căldura latentă din aerul extras și o utilizează pentru a încălzi aerul proaspăt care intră. Acest lucru reduce perceptibil cheltuielile gospodăriei datorită unei cereri de energie semnificativ mai mici. În plus, emisiile de CO₂ sunt reduse, ceea ce înseamnă că utilizarea ventilației mecanice centrale reduce, de asemenea, povara asupra mediului. Alte caracteristici ale ventilației centrale sunt explicate în secțiunea Beneficiile ventilației mecanice.
Cum funcționează sistemele de ventilație centrală
Diferența caracteristică dintre un sistem de ventilație central și unul descentralizat constă în proiectarea acestuia. Sistemele de ventilație centrală au o unitate centrală de ventilație care direcționează aerul proaspăt către încăperi prin intermediul unui sistem de distribuție a aerului. Pe de altă parte, unitățile de ventilație descentralizate sunt instalate în întregime în interiorul unui perete. De acolo, ele furnizează clădirii volumul necesar de aer proaspăt.
În funcție de tipul de construcție, sistemele de ventilație centralizată funcționează în moduri diferite
Ventilația centrală poate fi împărțită în trei grupe:
- Sisteme simple de extragere a aerului
- Sisteme combinate de extracție și de alimentare cu aer
- Sisteme cu recuperare de căldură
În practică, se folosesc adesea sisteme de ventilație mecanică care aspiră în mod activ atât aerul de alimentare, cât și aerul extras. Aceste sisteme combinate de extracție și alimentare cu aer au o unitate centrală de ventilație și un sistem de distribuție a aerului. Nu numai aerul viciat este aspirat și eliminat în mod activ. De asemenea, aerul proaspăt intră în mod activ în casă. Pentru a preveni intrarea particulelor nedorite din aer, precum și a zgomotului, majoritatea sistemelor sunt echipate cu filtre.
Un sistem centralizat de alimentare și de extragere a aerului cu recuperare de căldură constă într-o unitate de ventilație care include și un sistem de distribuție a aerului. Unitatea de ventilație are două ventilatoare și un schimbător de căldură. Cele două ventilatoare sunt utilizate pentru a transporta atât aerul care intră în clădire, cât și aerul care este eliminat din clădire. Pe de o parte, fluxul de aer exterior/de alimentare cu aer atrage aer proaspăt în clădire. Pe de altă parte, fluxul de aer extras/evacuat transportă aerul viciat în afara clădirii.
Ambele fluxuri sunt trecute printr-un schimbător de căldură în interiorul unității de ventilație. În lunile mai răcoroase, căldura din aerul extras este transferată la aerul de alimentare. Acest mod de funcționare asigură că o cantitate cât mai mică de căldură este transportată în afara clădirii de către sistemul de ventilație. Toate unitățile de ventilație centrală Viessmann funcționează în acest mod. Astfel, ventilația mecanică centrală cu recuperare de căldură funcționează în mod identic cu ventilația mecanică centrală cu difuzoare de aer extras și de alimentare. Secțiunea privind ventilația mecanică controlată explică dacă și pentru ce proprietate sunt adecvate unitățile de ventilație centrală.
Planificarea unui sistem de ventilație centralizată în clădirile vechi și noi
Dacă proprietarii de locuințe doresc să cumpere un sistem de ventilație mecanică centralizată, aceștia ar trebui să se documenteze temeinic în prealabil și să clarifice cerințele. Prima întrebare referitoare la un sistem de sistem de ventilație centralizat pentru locuinţe cu recuperarea căldurii ar trebui să fie despre propriile cerințe. La urma urmei, aceasta servește drept bază pentru investiția ulterioară. Pentru a face lucrurile mai simple, clădirile sunt împărțite în trei tipuri:
- Clădiri mai vechi
- Clădiri mai vechi modernizate
- Clădiri noi
Pentru un calcul mai precis al cererii, trebuie să se țină seama de numărul de camere și de ocupanți, precum și de tiparele de utilizare ale acestora. Indiferent de domeniul de aplicare, proprietarii de locuințe ar trebui, prin urmare, să lase întotdeauna planificarea și implementarea unui sistem de ventilație mecanică în seama unui antreprenor. Acest lucru se datorează faptului că aceștia pot estima exact cât de mare trebuie să fie sistemul de ventilație pentru ca acesta să funcționeze cât mai eficient posibil. În secțiunea următoare, puteți citi la ce altceva ar trebui să fie atenți proprietarii de locuințe și modernizatorii atunci când aleg sistemul de ventilație potrivit.
În clădirile existente nemodernizate, aerul proaspăt pătrunde în casă în mod pasiv, prin învelișul ermetic al clădirii, prin fantele ușilor și prin golurile de la ferestre. Utilizarea unui sistem de ventilație în astfel de clădiri este totuși o idee bună, deoarece riscul de formare a mucegaiului este încă foarte mare. Cu toate acestea, ventilația centralizată este doar rareori o opțiune în clădirile vechi nemodernizate. Acest lucru se datorează faptului că necesită un efort mare de planificare, care, de cele mai multe ori, merită doar ca parte a unei faze de construcție sau de modernizare. Practic, este important de reținut: În clădirile mai vechi, utilizarea unui sistem de ventilație centralizată este posibilă, dar instalarea acestuia va fi mai dificilă. Acest lucru se datorează faptului că necesită modificări ale structurii clădirii. În plus, conductele de aer trebuie să fie placate.
Un sistem de ventilație centralizată este adesea utilizat în clădirile noi. Acesta este instalat într-un stadiu incipient în clădirea neterminată. După finalizarea clădirii, nu mai este vizibil. Prin urmare, un sistem de ventilație centrală într-o construcție nouă ar trebui întotdeauna planificat în avans. Pentru clădirile rezidențiale, se pregătește în acest scop un concept de ventilație conform DIN 1946-6. Un sistem de ventilație este utilizat acolo pentru a asigura rata minimă de schimbare a aerului legată de sănătate și pentru a proteja clădirea. Majoritatea proprietarilor de clădiri optează pentru ventilație centrală în timpul fazei de construcție. Acest lucru este de obicei rezonabil, dar nu întotdeauna necesar. Cu o planificare și o punere în aplicare optime, ventilația mecanică descentralizată ar putea, de asemenea, să alimenteze eficient clădirile noi cu aer proaspăt.
Opțiuni de instalare pentru sistemul de distribuție a aerului
Principiul de funcționare al ventilației mecanice centrale implică, de asemenea, instalarea de conducte de aer. Există mai multe opțiuni pentru instalare. Cele mai cunoscute metode sunt:
- Instalarea în structura podelei
- Instalare în beton
- Instalare într-un tavan suspendat
Acest tip de instalație este adesea utilizat în clădirile noi. Aici, conductele de aer plate sunt inițial așezate direct pe podeaua nefinisată, urmate de instalarea izolației. Dacă este necesar, conductele de încălzire prin pardoseală sunt instalate deasupra, înainte de a se aplica o șapă ca strat final. Ulterior, conductele de aer nu mai sunt vizibile. Doar difuzoarele din podea sau din tavan arată că dedesubt este instalat un sistem de ventilație.
O alternativă la instalarea conductelor de aer pe o podea nefinisată este instalarea în beton. În acest scop, conductele de aer rotunde sunt de obicei plasate în interiorul armăturii de oțel a tavanelor în timpul fazei inițiale de construcție. Abia apoi se toarnă betonul. Această metodă de instalare este potrivită atât pentru plafoanele parțial prefabricate, cât și pentru plafoanele din beton turnate in situ. Avantajul acestei instalări este că nu este necesară o construcție suplimentară a podelei. Cu toate acestea, este necesară o planificare detaliată în prealabil cu inginerul de structură.
În funcție de înălțimea încăperii, sistemele de ventilație pot fi montate și într-un tavan suspendat. Unitățile Vitovent 200-C și Vitovent 300-C cu plafon plat sunt deosebit de potrivite în acest caz. Aceste unități pot fi montate direct pe tavan. Conductele de aer către camerele individuale sunt integrate în tavanul suspendat, astfel încât nu mai sunt vizibile.
Ce sisteme de ventilație centrală oferă Viessmann?
Un sistem central de ventilație mecanică într-o clădire este format dintr-o unitate de ventilație și un sistem de distribuție a aerului. Sistemul de distribuție a aerului este ascuns în podea sau integrat în perete. Difuzoarele de aer sunt tot ceea ce rămâne vizibil. Rata de schimb de aer este controlată în mod independent de către unitatea centrală de ventilație.
Sunt disponibile diferite sisteme de ventilație
În funcție de caracteristicile clădirii și de cerințele personale, trebuie luate în considerare diferite sisteme de ventilație centrală. Unitățile de tavan, cum ar fi Vitovent 200-C și Vitovent 300-C, sunt concepute pentru a avea o înălțime de instalare foarte mică și pot fi integrate într-un tavan suspendat. O unitate montată pe perete, cum ar fi Vitovent 300-W, are dimensiuni ceva mai mari și poate furniza un debit de aer de 300 m³/h până la 400 m³/h.
Toate unitățile de ventilație centralizată Viessmann pot fi controlate atât prin intermediul aplicațiilor ViCare, cât și VitoGuide. Acest lucru necesită ca sistemul de control să fie integrat cu generatorul de căldură respectiv și conectivitate prin intermediul unei cutii Vitoconnect. Sistemul de ventilație și generatorul de căldură formează astfel o unitate centrală de servicii pentru clădiri, atât din punct de vedere vizual, cât și tehnic. Un exemplu în acest sens este sistemul de ventilație Vitoair FS, care poate fi instalat în mod flexibil: sub tavan, pe perete sau culcat pe mansardă.
Toate sistemele de ventilație centrală Viessmann dispun de recuperare a căldurii. Aceasta înseamnă că acestea elimină căldura din aerul extras și apoi o transferă în aerul de alimentare. Acest lucru crește eficiența și economisește costurile de încălzire.
Puteți găsi mai multe sfaturi și informații despre acest lucru în secțiunea de ventilație mecanică de pe heizung.de.