Sistem solar - electricitate și căldură din energie solară
Subiecte dintr-o privire
O singură oră de soare este suficientă pentru a acoperi în întregime necesarul anual de energie al omenirii. Cu un sistem solar de la Viessmann, această sursă gratuită și inepuizabilă de energie poate fi folosită și în propria locuință.
În timp ce colectoarele solare termice transformă radiațiile primite în căldură, modulele solare fotovoltaice generează energie electrică. Dar cum funcționează un sistem solar? Ce deosebește energia fotovoltaică de cea termică solară și cum pot fi ambele integrate în casă în cel mai bun mod posibil?
Ce tipuri de sisteme solare sunt disponibile?
66 la sută dintre proprietarii de locuințe ar dori, de asemenea, să utilizeze energii regenerabile atunci când își înlocuiesc sistemul de încălzire. Acest lucru este conform unui studiu publicat de Asociația germană a industriei solare (BSW) la începutul anului 2019. Sistemele solare Viessmann oferă o gamă largă de opțiuni pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv. Printre acestea se numără sistemele solare termice și fotovoltaice.
Energia solară termică transformă energia radiantă în căldură
Un sistem solar termic de la Viessmann utilizează radiația gratuită a soarelui pentru a genera căldură pentru apă caldă și încălzire. Acest lucru necesită utilizarea de colectoare solare, un boiler solar și o rețea de conducte care conectează toate componentele între ele.
Colectoarele solare ale unui sistem solar termic au cea mai importantă sarcină în funcționarea acestuia, deoarece absorb radiația solară, o transformă în energie termică și o transferă în mediul solar. Se poate alege între colectoare plate, cum ar fi Vitosol 200-FM, și colectoare cu tuburi vidate, cum ar fi Vitosol 200-TM. Colectorii cu tuburi vidate asigură un randament maxim pe cele mai mici suprafețe.
În funcție de tipul de sistem solar termic, o pompă transportă apoi agentul solar încălzit printr-un schimbător de căldură într-un cilindru de apă caldă menajeră sau într-un cilindru tampon de apă caldă menajeră. Boilerele de apă caldă menajeră, cum ar fi Vitocell 100-B/-W de la Viessmann, sunt utilizate atunci când funcția energiei solare termice este destinată încălzirii apei calde menajere. În cazul în care sistemul este destinat să susțină și încălzirea, acesta poate fi combinat cu Vitocell 360-M, de exemplu - butelia-tampon de apă caldă menajeră multimodală cu conectare integrală la colectoare. Ambele absorb energia termică de la sistemul solar și o stochează până când este nevoie de apă caldă sau de încălzire a spațiului. Soluțiile complete adaptate în mod optim, cum ar fi pachetul solar pentru apă caldă de consum Viessmann Vitosol 141-FM, asigură o eficiență maximă.
Energia fotovoltaică generează electricitate din radiația solară
Funcția unui sistem fotovoltaic diferă de cea a unui sistem solar termic. Acest lucru se datorează faptului că sistemul fotovoltaic convertește radiația solară în energie electrică. În acest scop, și pe lângă panourile solare sau modulele solare, sistemul încorporează un invertor și o unitate de stocare a energiei opțională.
Panourile solare, cum ar fi Vitovolt 300 al unui sistem solar fotovoltaic Viessmann, sunt alcătuite din numeroase celule solare. Acestea utilizează efectul fotoelectric pentru a converti energia de radiație în curent continuu. Un invertor generează apoi curent alternativ. Acesta este necesar pentru ca energia electrică să fie utilizată în casă sau pentru a o exporta în rețeaua publică. În timp ce sistemele solare erau concepute mai mult pentru aceasta din urmă, autoconsumul este astăzi mai profitabil decât era odată. Acest lucru se datorează faptului că proprietarii de locuințe trebuie să cumpere mai puțină energie electrică de la rețeaua publică și pot astfel economisi mai mult la costurile energetice. Cu toate acestea, aproape întotdeauna este nevoie de energie electrică în momentele în care sistemul solar fotovoltaic nu furnizează deloc, cum ar fi seara și noaptea. Cu o unitate de stocare a energiei, cum ar fi Viessmann Vitocharge, această schimbare poate fi anulată. Cu un sistem de baterii, energia solară generată în timpul zilei este disponibilă și pe timp de noapte. Acest lucru vă ajută să deveniți autonom și vă reduce semnificativ costurile cu energia electrică.
Pentru cine este util sistemul solar Viessmann?
Utilizarea energiei fotovoltaice și a celei termice solare este întotdeauna benefică atunci când colectorii și modulele solare de pe acoperiș pot recolta multă energie. Acest lucru necesită:
- Spațiu suficient pentru colectoare și panouri solare
- Un acoperiș orientat spre sud pentru sistemul solar
- O suprafață a acoperișului cu o înclinație de 30 până la 40 de grade
- Copaci, case sau munți care să nu facă umbră asupra casei
Chiar dacă un acoperiș nu îndeplinește toate cerințele, un sistem solar Viessmann poate fi totuși benefic. Este posibilă înclinarea colectoarelor și a modulelor solare la unghiul optim cu ajutorul unui sistem de schele. În cazul în care suprafața acoperișului este orientată spre est sau vest, suprafețele colectorilor și modulelor trebuie să fie mai mari. În caz contrar, randamentele vor fi considerabil mai mici decât în cazul unei orientări spre sud.
Creșteți eficiența economică prin autoconsum
O unitate de stocare a energiei Viessmann crește autoconsumul de energie electrică autogenerată și, astfel, eficiența sistemului fotovoltaic. Sistemul va încărca unitatea de stocare a energiei atunci când locuința dvs. nu solicită energie electrică. Această energie este utilizată în funcție de necesități, de exemplu pentru a face să funcționeze aparatele electrice. În cazul în care unitatea de stocare a energiei este complet încărcată și niciun consumator nu este conectat, surplusul de energie va fi exportat în rețea și remunerat corespunzător.
Ce beneficii oferă sistemele solare Viessmann?
Odată instalat, un sistem solar Viessmann va genera energie electrică sau termică fără a cheltui cu combustibilul. Acesta va reduce costurile energetice ale gospodăriei și nu va emite gaze de ardere dăunătoare pentru mediu. Un alt avantaj: Un sistem solar pe casă crește autosuficiența proprie. Proprietarii de locuințe își furnizează din ce în ce mai mult propria energie. Prețurile în creștere pentru electricitate și alți combustibili sunt mai puțin vizibile. Provocările, cum ar fi fluctuația valorilor de producție din cauza condițiilor meteorologice, pot fi, de asemenea, amortizate cu unități de stocare a energiei de la Viessmann. Aceste sisteme asigură o aprovizionare cu energie solară gratuită, chiar și atunci când soarele nu strălucește. În plus, planificarea optimă poate contribui la maximizarea randamentelor, chiar și în condiții nefavorabile.