Stocarea gheții - structură, funcție, beneficii și oportunități de finanțare

Imaginea prezintă o vedere de sus a unui depozit de gheață încă lichidă.
Vedere de sus a unui depozit de gheață încă lichidă

Un sistem de încălzire a depozitului de gheață este format dintr-o pompă de căldură sistem sol/apă și un depozit de gheață. Această combinație permite sistemului să extragă căldură nu numai din sol, ci și din apă și din aerul înconjurător. Totuși, cea mai importantă sursă de căldură este depozitul de gheață. Sistemele de stocare a energiei din gheață sunt utilizate în principal în clădirile cu cerințe  avansate de încălzire și/sau răcire. Acest lucru le face să fie o soluție climatică inovatoare atât pentru utilizări comerciale, cât și municipale.

Structura unui depozit de energie din gheață

Un depozit de gheață constă într-un rezervor care este complet îngropat sub pământ. Rezervorul în sine este, de obicei, fabricat din beton și neizolat. Acesta conține serpentine tubulare mari în care circulă un lichid rezistent la îngheț (sol). O parte a serpentinei acționează ca un schimbător de căldură de extracție, iar cealaltă ca un schimbător de căldură de regenerare. După ce toate țevile, ieșirile și intrările au fost instalate, rezervorul este umplut cu apă, care servește ca furnizor de energie.

Cum funcționează încălzirea cu gheață

Imaginea prezintă pompele de căldură ca o componentă a unui sistem de încălzire a unui depozit de gheață.
Pompele de căldură Vitocal 300-G ca parte componentă a unui sistem de încălzire a unui depozit de gheață (foto: © Enno Friedrich www.ef-artfoto.de)

Într-un sistem de încălzire a depozitului de gheață, primul schimbător de căldură extrage energia din apa lichidă și o transferă către pompa de căldură. Aici are loc un proces de comprimare în care un agent frigorific este mai întâi evaporat și apoi comprimat. Căldura rezultată poate fi utilizată atât pentru încălzire, cât și pentru apă caldă. Cum arată acest proces în detaliu este explicat în secțiunea Cum funcționează o pompă de căldură.

Pe măsură ce apa își cedează căldura către schimbătorul de căldură de extracție, temperatura acesteia scade și îngheață treptat. Pentru a preveni deteriorarea rezervorului, țevile sunt așezate în așa fel încât apa să înghețe din interior spre exterior. Schimbătorul de căldură de regenerare furnizează căldură rezervorului de la absorbantul solar de aer sau de la o altă sursă de căldură.

Din cauza lipsei de izolație în jurul rezervorului de beton, depozitul de gheață Viessmann este încălzit de solul din jurul său, accelerând procesul de dezgheț. Odată ce apa a revenit la starea lichidă, ciclul poate fi repetat ori de câte ori este necesar. Pe lângă căldura geotermală, alte influențe de mediu, cum ar fi ploaia caldă sau radiațiile solare, încurajează, de asemenea, acest proces de regenerare.

O altă modalitate de extragere a energiei termice din mediul înconjurător este utilizarea absorbantelor solare de aer. Aceștia sunt instalați pe acoperiș și preiau energie atât din aerul înconjurător, cât și din radiația solară. Energia este apoi alimentată la pompa de căldură. În cazul în care nu există o cerere curentă de căldură, absorbitorii de aer solar dau energia către depozitul de gheață, ceea ce accelerează procesul de regenerare.

Depozitele de gheață Viessmann utilizează o proprietate specială numită energie de cristalizare. Cu alte cuvinte, depozitul de energie de gheață furnizează energie chiar și atunci când apa îngheață în gheață. Acest lucru se datorează faptului că, în timpul schimbării stării fizice (schimbare de fază), este eliberată aceeași cantitate de energie necesară pentru a încălzi un litru de apă de la 0 la 80 de grade Celsius. În practică, acest lucru înseamnă că un depozit de gheață cu un volum de 10 metri cubi furnizează aceeași cantitate de energie ca și arderea a 110 litri de păcură.

Prezentare generală a beneficiilor depozitului de gheață

Există multe beneficii atunci când optați pentru un depozit de energie din gheață. Printre cele mai importante se numără:

  • Utilizarea căldurii ambientale gratuite, a căldurii geotermale și a energiei de cristalizare
  • Procesul de regenerare poate fi repetat ori de câte ori este necesar
  • Funcționare fiabilă și economică datorită cerințelor foarte reduse de  mentenanță
  • Funcție de răcire naturală în lunile mai calde
  • Nu este nevoie de autorizații pentru instalare, deoarece nu este nevoie de foraje de adâncime
  • Tehnologie prietenoasă cu mediul înconjurător

În noua casă a lui Felix Neureuther

Felix Neureuther a construit o casă - pentru generațiile viitoare. Dacă doriți să protejați în mod sistematic mediul înconjurător, găsiți modalități de a vă îmbunătăți semnificativ amprenta de carbon. Campionul mondial la schi Felix Neureuther a construit o nouă casă în Garmisch-Partenkirchen, care alimentează trei generații ale familiei sale cu energie 100 % curată - cu un sistem de stocare a energiei din gheață de la Viessmann.

Gama de produse

Pompele de căldură folosesc astăzi ca surse de căldură aerul înconjurător, solul sau apa subterană. Conceptul de încălzire a depozitului de gheață combină energia din aer și energia geotermală și poate folosi, de asemenea, radiația solară ca sursă de căldură.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul