Încălzirea cu petrol - eficiență dovedită, tehnologie avansată

O flacără galben-albastră produsă de un cazan de petrol
O flacără galben-albastră produsă de un cazan de petrol

Sistemele de încălzire cu petrol sunt utilizate de zeci de ani. Acestea se caracterizează prin fiabilitate operațională ridicată și eficiență economică. Unul din patru generatoare de căldură utilizează încă țiței pentru a încălzi clădirea la temperatura necesară. Acest lucru arată rolul important pe care încă îl joacă încălzirea cu petrol.

De la case individuale cu o cerere scăzută de căldură până la clădiri de apartamente și proiecte industriale la scară largă: avem cazanul de petrol potrivit cu tehnologia de încălzire corespunzătoare pentru fiecare nevoie. În timp ce clădirile cu o cerere foarte mare de căldură sunt încălzite în mod fiabil și sigur cu cazane de ulei în condensare sau cu cazane de ulei cu temperatură scăzută, sistemele de încălzire cu ulei cu tehnologie în condensare sunt acum obligatorii în clădirile rezidențiale de până la 400 de kilowați (kW).

Beneficiile dintr-o privire

Foarte fiabil
Tehnologie consacrată, utilizată de zeci de ani
Mentenanță și reparații ușoare
Aprovizionare sigură datorită numeroaselor țări importatoare (până la 30 de țări producătoare)
Diversitatea furnizorilor permite o comandă mai eficientă din punct de vedere al costurilor a petrolului
Funcționare cu costuri reduse cu o tehnologie de încălzire eficientă
Poate fi utilizat și în clădirile noi
Diverse combinații posibile
Tehnologie de control rezistentă în viitor

Cum funcționează încălzirea cu petrol?

Pe lângă căldura măsurabilă (puterea calorifică netă), la arderea petrolului se produc gaze de ardere fierbinți cu temperaturi de până la 200 de grade Celsius. În funcție de compoziția păcurii utilizate, componentele gazelor de ardere variază în ceea ce privește aciditatea și pot deteriora atât cazanul de păcură propriu-zis, cât și conductele de fum, inclusiv coșul de fum. Din acest motiv, cazanele de păcură cu temperatură scăzută conduc gazele de ardere direct în aer liber, astfel încât să nu se producă condensare. Un cazan de ulei cu tehnologie de condensare abordează tocmai această problemă, determinând în mod deliberat condensarea gazelor de ardere. Căldura de condensare eliberată în acest proces este utilizată în sistemul de încălzire, reducând sarcina cazanului de păcură - și economisind bani pentru proprietarul sistemului. Mai multe informații despre acest subiect pot fi găsite în secțiunea Cum funcționează tehnologia de condensare a păcurii.

Tehnologia de condensare înseamnă eficiență a resurselor

Cazanele cu condensare extrag aproape toată căldura din gazele de ardere și o transformă în energie termică suplimentară. Pentru a face acest lucru, cazanele cu condensare Viessmann sunt echipate cu schimbătoare de căldură Inox-Radial din oțel inoxidabil. Acestea răcesc gazele de ardere înainte de a fi dirijate în coșul de fum, în măsura în care vaporii de apă conținuți în aceste gaze sunt condensați în mod deliberat. Căldura suplimentară este apoi eliberată și transferată în sistemul de încălzire. Acest lucru reduce costurile de încălzire pe termen lung și, de asemenea, protejează mediul înconjurător. La urma urmei, trebuie ars mai puțin combustibil fosil pentru aceeași cantitate de căldură.

Vedere detaliată a schimbătorului de căldură cu condensat
Condensul de pe un schimbător de căldură este un simbol clasic al încălzirii cu petrol.

Eficiența ridicată a încălzirii cu petrol

Prin achiziționarea unui cazan cu condensare, contribuiți activ la conservarea resurselor și la economisirea energiei. Eficiența acestor cazane este imbatabil de ridicată, până la 98% din păcura utilizată fiind transformată în căldură. Pentru proprietarii de sisteme, acest lucru înseamnă costuri de încălzire reduse.

Cerințe pentru funcționarea unui sistem de încălzire cu condensare pe păcură

Pentru funcționarea unui cazan de încălzire cu condensare pe ulei sunt necesare câteva lucruri. Cazanele de încălzire cu condensare pe ulei se caracterizează prin faptul că răcesc gazele de ardere și le fac să se condenseze. Pentru ca acest lucru să funcționeze, gazele de ardere sunt dirijate pe lângă apa de retur răcită. Dacă temperatura acestei ape de retur este prea ridicată, condensarea nu se va produce. Din acest motiv, este important ca temperatura de curgere să fie cât mai scăzută posibil. Acest lucru poate fi realizat în primul rând cu suprafețe mari de încălzire, cum ar fi încălzirea prin pardoseală sau încălzirea murală.

În plus, componentele acide din condens pot deteriora sistemul de evacuare a fumului pe termen lung. Prin urmare, atunci când cumpără un sistem de încălzire cu ulei, proprietarii de locuințe ar trebui să caute un sistem de evacuare a fumului adecvat, care să fie rezistent la apă și acid. Apa acidă trebuie, de asemenea, să fie eliminată. Prin urmare, este esențial ca proprietarii de locuințe să se gândească la evacuarea condensului înainte de a cumpăra un cazan pe ulei. De regulă, condensatul poate fi evacuat direct în apele reziduale. Cu toate acestea, în câteva cazuri, este necesară neutralizarea înainte de a fi evacuat.

Densitatea gazelor de ardere este, de asemenea, redusă. Un tiraj natural în aer liber nu mai este posibil din cauza diferențelor reduse de densitate. Din acest motiv, trebuie utilizat un ventilator (de exemplu, ventilatorul arzătorului).

Rezervorul de păcură și rezervorul de păcură - știați că?

Nu toate tipurile de păcură sunt la fel. În Germania, păcura este standardizată. DIN 51603-1 și DIN SPEC 51603-6 clasifică păcura în:

  • Păcură standard EL
  • Motorină EL cu conținut scăzut de sulf
  • Motorină biocombustibil

Motorina EL standard nu mai este produsă în Germania. Aproape toate gospodăriile private folosesc în schimb păcură EL cu conținut scăzut de sulf. Acesta a fost dezvoltat inițial pentru tehnologia de condensare. Cu toate acestea, datorită numeroaselor sale avantaje, cum ar fi arderea curată și aproape inodoră și reducerea conținutului de sulf cu aproximativ 20 %, păcura EL cu conținut redus de sulf s-a impus în mod ferm. EL înseamnă "extra light" și indică o vâscozitate redusă. Cazanele de condensare cu ulei care ard numai păcură EL cu conținut scăzut de sulf trebuie să fie echipate cu un capac verde pentru conducta de umplere.

Pe lângă păcura EL cu conținut scăzut de sulf, există și păcura premium și păcura biocombustibil. În comparație cu "păcura EL standard", versiunea premium conține aditivi speciali care, de exemplu, prelungesc perioada de depozitare sau reduc depunerile. Pe de altă parte, uleiul biocombustibil este produs din materii prime regenerative, cum ar fi rapița, floarea-soarelui sau boabele de soia, și este adăugat la păcura EL cu conținut scăzut de sulf. Puterea calorifică brută a păcurii este de aproximativ 45,5 MJ/kg. Aceasta corespunde la 10,74 kilowați pe litru. În comparație, gazul natural are o putere calorifică brută de aproximativ 36 până la 50 MJ/kg. Cu toate acestea, puterea calorifică brută a păcurii poate varia ușor în funcție de grad. Furnizorii specifică adesea puterea calorifică brută a petrolului în plus față de puterea calorifică netă atunci când se face o comandă.

Tehnologia de încălzire cu un nou bio-ulei pentru viitor

Cu încălzirea cu petrol, puteți rămâne în pas cu tehnologia de ultimă oră și în viitor. Cazanele noastre de păcură sunt livrate gata echipate pentru a se adapta la trecerea de la păcură fosilă la păcură amestecată cu un anumit procent de bio-hidrol și, astfel, pot fi utilizate și cu tipuri de combustibil regenerabil. În acest fel, contribuiți în mod activ la protecția mediului și, de asemenea, mențineți costurile de încălzire la un nivel scăzut. O trecere definitivă pe termen lung la combustibili regenerabili, cum ar fi utilizarea energiei ecologice cu o pompă de căldură sau a biomasei cu un cazan pe combustibil solid, poate fi realizată pas cu pas.

Combustibili verzi

Cea mai recentă generație de cazane cu combustibil lichid de la Viessmann este pregătită pentru utilizarea combustibililor verzi. Aflați mai multe despre combustibilii lichizi în materialul video.

Rezervorul de ulei ca o componentă importantă a unui sistem de încălzire cu ulei

Este necesară o rezervă de păcură pentru ca aceasta să poată intra în camera de ardere în mod automat și în cantitatea corectă. Rezervorul necesar în acest scop este de obicei fabricat din metal sau plastic. Pentru a reduce riscul de scurgeri, multe rezervoare sunt cu pereți dubli și au, de asemenea, componente de siguranță, cum ar fi un traductor de limită sau alte instrumente de măsurare.

Orientări pentru rezervoarele de petrol, inclusiv în zonele inundabile

Motorina poate fi depozitată fie deasupra solului, fie sub pământ. Pentru varianta supraterană, se poate lua în considerare un rezervor construit la fața locului sau un rezervor modular. Indiferent de modul în care este instalat, fiecare rezervor de păcură trebuie să îndeplinească standarde de siguranță avansate. Acestea sunt stabilite cu strictețe în "Ordonanța privind instalațiile de manipulare a substanțelor periculoase pentru apă" (AwSV) din Germania. Acest regulament stipulează că rezervoarele cu o capacitate mai mare de 5.000 de litri trebuie să fie amplasate într-o încăpere separată. Camera de instalare în sine trebuie, de asemenea, să îndeplinească anumite cerințe și, de exemplu, să aibă o ușă cu închidere automată sau un grad de rezistență la foc. În cazul în care rezervorul este situat într-o zonă inundabilă, întregul sistem trebuie să fie rezistent la inundații. Ca regulă generală: atât instalarea, cât și demontarea unui rezervor de petrol pot fi efectuate numai de către un antreprenor specializat.

Sisteme solare termice de la Viessmann
O selecție de sisteme solare termice care pot fi combinate cu încălzirea cu petrol

Îmbunătățirea evaluării ciclului de viață al unui sistem de încălzire cu petrol

Atunci când cumpărați un nou cazan de încălzire cu ulei, este important să luați în considerare și evaluarea ciclului de viață. Aceasta poate fi îmbunătățită dacă proprietarii de locuințe își conectează cazanul de petrol la un alt sistem de încălzire. Acesta poate fi fie un sistem solar termic, fie o pompă de căldură. În ambele cazuri, proprietarii de sisteme se încălzesc într-un mod extrem de responsabil din punct de vedere ecologic și economic, deoarece ambele sisteme de încălzire au acces la surse de căldură gratuite și aproape infinite.

Combinați încălzirea cu petrol cu tehnologia solară și folosiți energia solară gratuită

Un nou sistem de încălzire cu petrol poate fi combinat cu energia solară gratuită: toate cazanele noastre sunt proiectate pentru conectarea unui sistem solar termic pentru încălzirea apei calde menajere sau pentru încălzirea centrală de rezervă. În modul de funcționare dual, sistemul solar termic asigură încălzirea apei calde menajere și poate înlocui aproape complet cazanul de ulei în timpul primăverii și toamnei.

Această combinație reduce permanent costurile de încălzire și protejează, de asemenea, mediul înconjurător. În plus, tehnologia solară vă oferă un anumit grad de independență față de furnizorul de combustibil. De la unitatea de control până la piesele de schimb și controlul prin intermediul aplicației, tehnologia de sistem utilizată garantează interacțiunea între toate componentele.

De ce ar trebui să vă modernizați sistemul de încălzire cu petrol dacă acesta funcționează încă?

Cazanele vechi funcționează ineficient și consumă mult mai mult combustibil decât este necesar. De asemenea, acestea sunt mult mai susceptibile la defecte și defecțiuni, care apar de obicei atunci când energia termică este cea mai necesară. În ambele cazuri, acest lucru duce la costuri  avansate de încălzire. În plus, sistemele de încălzire cu petrol ard petrol pentru a genera căldură. Arderea petrolului produce gaze nocive, cum ar fi dioxidul de carbon, care contribuie în mare măsură la încălzirea globală. Deoarece noile cazane ard mai puțin petrol pentru aceeași cantitate de căldură, acestea nu numai că economisesc bani pentru proprietarii de sisteme, dar reduc și impactul asupra mediului.

Înlocuirea este uneori obligatorie

Povara asupra mediului cauzată de cazanele ineficiente este motivul pentru care Legea germană privind energia în clădiri (GEG) impune înlocuirea cazanelor. Mai exact, proprietarii de sisteme trebuie să își dezafecteze sau să își înlocuiască cazanele dacă acestea au fost puse în funcțiune înainte de 1989. Cu toate acestea, numai cazanele cu temperatură constantă sunt afectate de această obligație de înlocuire. Oricine are un cazan cu temperatură scăzută sau un cazan cu condensare în subsol este scutit de această obligație. Cu toate acestea, se recomandă înlocuirea unui cazan cu o vechime mai mare de 30 de ani, din motivele menționate mai sus.

Sisteme de încălzire cu petrol pentru autoritățile locale și aplicații comerciale

După cum s-a explicat deja, tehnologia utilizată în sistemele de încălzire cu petrol a fost testată și verificată de-a lungul multor ani, este fiabilă în funcționare și reprezintă o garanție pentru o utilizare economică. Cazanele de ulei Viessmann sunt disponibile în numeroase trepte de putere. Pentru uz comercial, gama de produse Viessmann include cazane de ulei în condensare cu o putere nominală de încălzire de până la 545 kW și cazane de ulei de joasă temperatură de până la 2000 kW.

Ce tip de cazan este cel mai potrivit pentru aplicația specifică - cazan de joasă temperatură sau cazan de ulei în condensare - trebuie verificat ca parte a pregătirii și planificării cuprinzătoare a proiectului.

Avantajele cazanelor cu ulei de joasă temperatură

Cazanele cu temperatură constantă sunt depășite. Acestea au fost exploatate la o temperatură constantă a apei din cazan, indiferent de cerere și, prin urmare, fără a ține cont de condițiile meteorologice. Ca urmare, o mare parte din energie era nefolosită și pierdută. Pe de altă parte, cazanele de ulei cu temperatură joasă avansate își ajustează temperatura apei din cazan exact în funcție de condițiile meteorologice curente și de cererea de căldură.

Când vine vorba de o tehnologie de încălzire dovedită în gama de putere medie, cazanele de ulei de joasă temperatură de la Viessmann îndeplinesc toate cerințele tehnologiei de ultimă oră în materie de încălzire. Cu o putere nominală de încălzire de până la 2000 kW, acestea acoperă în mod economic și fiabil cererea mare de căldură întâlnită adesea în sectoarele comerciale. Datorită designului lor secțional, cazanele pe gaz de joasă temperatură din fontă Viessmann sunt ușor de manevrat și se instalează rapid și simplu. Acest lucru înseamnă că instalarea este posibilă fără probleme chiar și în spații restrânse. Cazanele de petrol de joasă temperatură de la Viessmann sunt potrivite pentru întreprinderile comerciale și autoritățile locale, atât pentru construcții noi, cât și pentru modernizări.

Gama de produse pentru încălzirea cu păcură

Gama noastră de cazane pe păcură vă va satisface orice aspirație pentru un sistem de încălzire cu păcură eficient și economic - fie că este vorba de o casă individuală sau de un apartament mic. Cu o gamă largă de puteri diferite de până la 80 kW, cazanele sunt, de asemenea, pregătite în mod ideal pentru orice aplicație.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul