Prezentarea pe scurt a gazului ca și combustibil fosil pentru încălzire

Solicitați o consultanță gratuită
Flăcările albastre ale unui arzător cu gaz

Alături de petrol, gazele naturale reprezintă una dintre cele mai importante surse de energie primară din Germania. Nu numai industria are nevoie de mult gaz. Acest combustibil fosil este, de asemenea, indispensabil pentru încălzirea clădirilor rezidențiale și a apartamentelor. Statisticile oficiale arată cât de important este gazul în sectorul încălzirii și confirmă faptul că sistemele pe gaz se numără printre cele mai frecvent utilizate sisteme de încălzire. Aproximativ două treimi din totalul generatoarelor de căldură utilizează gaz.

Gazul ca energie motrice și combustibil sursă pentru sistemele de încălzire

Cel mai cunoscut tip de sistem de încălzire funcționează cu gaz. Acesta arde combustibilul, generând căldură în acest proces. Este capabil să ardă combustibilul nu numai în formă gazoasă, ci și în formă lichidă (gaz lichid). Dar nu este nici pe departe singurul tip de încălzire care folosește gazul ca furnizor de energie. Unitățile de cogenerare a energiei termice și electrice, de exemplu, ard gazul pentru a acționa o turbină, care la rândul ei generează electricitate și căldură. De asemenea, pompele de căldură utilizează fie electricitate, fie gaz ca energie de acționare pentru a alimenta un compresor. Un tip special de sistem de încălzire este încălzirea cu pile de combustie. Și acesta utilizează gazul ca sursă de energie pentru a genera căldură și electricitate. Dar iată care este trucul: nu arde gazul, ci îl separă chimic. Combustibilul real în acest caz nu este gazul în sine, ci hidrogenul reformat din el.

Formare și rezerve

Imaginea prezintă o instalație de prelucrare a gazului ca și combustibil.
Imaginea prezintă o instalație de prelucrare a gazului ca și combustibil.

Gazul, în acest caz gazul natural, se formează într-un mod foarte asemănător cu țițeiul. Ambele materii prime s-au format în urmă cu câteva milioane de ani din substanțe organice și se află în depozite, unele dintre ele uriașe. Gazul natural în sine este un amestec de metan, azot și alte hidrocarburi, cum ar fi etanul, propanul și butanul. Printre altele, acesta poate fi extras din adâncuri cu ajutorul unor foraje. Cu doar câțiva ani în urmă, gazele naturale erau în mare parte arse ca produs secundar al extracției de petrol. Acest lucru nu este doar o risipă de resurse, ci și o poluare a mediului pe termen lung. De atunci, guvernele din țările producătoare au adoptat legi care interzic arderea.

Deoarece oceanele primordiale acopereau o mare parte a planetei noastre cu milioane de ani în urmă, gazele naturale se găsesc în aproape toate regiunile lumii. Orientul Mijlociu are cele mai mari rezerve, urmat de Europa și Eurasia. Cu toate acestea, lista țărilor cu cel mai mare volum de producție nu este condusă de Arabia Saudită, de exemplu, ci de Statele Unite ale Americii. Germania are, de asemenea, rezerve de gaze naturale de aproximativ 123 de miliarde de metri cubi. Aici extracția se concentrează în Saxonia-Anhalt. Dar gazul poate fi produs și în mod regenerabil. Cunoscutul biogaz este produs din biomasă, cum ar fi porumbul, sfecla de zahăr sau alte culturi energetice, în instalații special construite.

Rezerve și resurse

În ceea ce privește întrebarea dacă aprovizionarea cu gaze naturale este garantată în anii următori, trebuie să se facă mai întâi o distincție între rezerve și resurse. Rezervele se referă la cantitățile deja descoperite, în timp ce resursele se referă doar la zăcămintele care nu sunt încă exploatabile din punct de vedere economic. Potrivit unui raport al companiei petroliere britanice BP, este nevoie de 55,1 ani pentru ca rezervele de gaze naturale să fie complet epuizate.

Aceasta în condițiile în care consumul rămâne constant. Compania a luat ca bază de calcul cifrele din 2014. În acel an, la nivel mondial s-au consumat aproape 4000 de miliarde de metri cubi de gaz. În comparație cu rezervele deja disponibile, cantitatea de resurse pe care nu este încă posibil să le extragem din punct de vedere științific este considerabil de mare. Asociația germană pentru gaze naturale, petrol și geoenergie (BVEG) presupune că există suficient gaz natural pentru o perioadă de până la 260 de ani.

Avantajele utilizării gazului

Arzător cu gaz Matrix
Arzător cu gaz Matrix

Utilizarea gazului are multe avantaje atât pentru utilizator, cât și pentru mediu. Datorită conținutului său energetic ridicat, proprietarii de instalații beneficiază de o încălzire extrem de economică - cu atât mai mult dacă cazanul utilizează tehnologia de condensare. Puteți citi despre ceea ce face această tehnologie atât de specială în secțiunea Beneficiile tehnologiei de condensare pe gaz. Un lucru este cert: în comparație cu alți combustibili fosili, gazul arde foarte curat. Emite mai puțin CO₂ decât țițeiul, de exemplu, și nu produce aproape niciun poluant, cum ar fi oxizii de azot sau dioxidul de sulf. Acest lucru înseamnă o povară mai mică asupra mediului.

Industria se bazează, de asemenea, pe acest combustibil. În special, gazul joacă un rol important în producția de energie electrică. În comparație cu centralele electrice convenționale, centralele electrice pe gaz natural își intensifică și reduc operațiunile în funcție de necesități. Prin urmare, acestea sunt adesea folosite pentru a echilibra vârfurile de sarcină în mod rapid și fiabil. Un alt avantaj este reprezentat de rețeaua de distribuție foarte bine stabilită.

Conversia gazelor și puterea calorică brută

În prezent, în nord-vestul Germaniei are loc conversia de la gazul L la gazul H. Costurile aferente sunt suportate de compania de furnizare a gazului și de Bundesnetzagentur (Agenția Federală Germană pentru Rețele). Proprietarii unui sistem de încălzire pe gaz trebuie doar să ia act de toate scrisorile, avizele și termenele pe care le primesc de la furnizorul de energie. Scopul acestei conversii este de a garanta aprovizionarea și de a standardiza tipul de gaz. Acest lucru se datorează faptului că puterea calorifică brută, adică conținutul energetic al gazului, nu este întotdeauna constant. În cazul gazului L, de exemplu, aceasta este cuprinsă între opt și zece kilowați pe metru cub. În cazul gazului H, aceasta este de zece până la doisprezece kilowați pe metru cub. Dacă doriți să aflați puterea calorifică brută a gazului pe care îl cumpărați, aruncați o privire pe factura de gaz. De obicei, aceasta este indicată acolo. În caz contrar, merită să vă întrebați furnizorul de gaz.

Dacă dețineți deja un cazan în condensare Viessmann cu sistemul inteligent Lambda Pro Control, nu veți fi afectat de această schimbare. Acest lucru se datorează faptului că regulatorul de combustie se adaptează automat la calitatea gazului și poate arde fără probleme gazul H bogat în energie. Puteți găsi informații detaliate în acest sens pe pagina de conversie a gazului.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul