Contorizarea inteligentă în sectorul energiei electrice
Solicitați o consultație gratuităContorizarea inteligentă descrie măsurarea, stocarea și transmiterea datelor de consum pentru apă, electricitate, gaz și alte bunuri. Aceasta ajută la gestionarea fluxurilor de materiale și de energie în funcție de cerere și este menită să contribuie, printre altele, la tranziția energetică în sectorul energiei electrice. Consumatorii pot identifica și utiliza mai bine potențialul de economisire cu ajutorul unui contor inteligent. Vă oferim informații despre contorizarea inteligentă și despre obligația planificată în Germania.
Ce este contorizarea inteligentă și cum funcționează?
Pentru o lungă perioadă de timp, consumul de energie electrică putea fi măsurat doar cu contoare convenționale Ferraris. Acestea funcționează puțin mai departe cu fiecare kilowatt-oră utilizat și afișează în câmpul numeric analogic consumul total de când au fost instalate. Gospodăriile citesc valorile o dată pe an pentru a-și afla consumul anual, apoi trimit această informație furnizorului. Cu toate acestea, aceste contoare nu permit identificarea momentului în care consumul de energie electrică a fost cel mai ridicat și de ce.
Contorizarea inteligentă este diferită. Cu aceasta, dispozitivele moderne de măsurare înregistrează consumul în intervale mici. Gateway-urile pentru contoare inteligente, care transformă contoarele moderne în contoare inteligente sau contoare inteligente, transmit datele colectate furnizorului, care le pune apoi la dispoziție pe un portal online. În plus, acesta poate evalua datele de consum cu permisiunea clientului, în vederea optimizării producției și distribuției de energie electrică.
Cel mai mare beneficiu al contoarelor inteligente în sectorul energiei electrice
Contoarele inteligente sunt potrivite pentru a măsura și alte bunuri și materiale, pe lângă energia electrică. Acestea pot include apa sau gazul dintr-o conductă. În sectorul energiei electrice, însă, acestea sunt deosebit de benefice și permit o gestionare avansată a energiei. Aceasta presupune distribuirea cantităților de energie în funcție de cerere și controlul corespunzător al dispozitivelor consumatorilor. De exemplu, în cazul în care rețeaua este puternic încărcată și energiile regenerabile sunt rare, furnizorii pot folosi tehnologia pentru a opri temporar dispozitive precum pompele de căldură. În acest fel, cererea de energie electrică generată în mod convențional este redusă, iar aprovizionarea devine mai sigură.
Ce oferă contoarele inteligente?
Contoarele inteligente permit crearea de rețele inteligente care oferă numeroase beneficii. Printre acestea se numără creșterea stabilității rețelei și posibilitatea de a utiliza mai bine energiile regenerabile. Contoarele inteligente sunt, de asemenea, benefice pentru consumatorii înșiși, deoarece aceștia dobândesc transparență în ceea ce privește consumul lor. Aceștia pot descoperi potențiale economii și pot reduce costurile cu energia electrică ținând cont de consum. Viessmann Energy Management facilitează acest lucru. Acesta combină dispozitivele conectate online, cum ar fi pompele de căldură Vitocal, modulele fotovoltaice Vitovolt, unitățile de stocare a energiei Vitocharge VX3 și aparatele electrocasnice, într-un sistem termoelectric complet și cartografiază în timp real toate fluxurile de energie din casă. Acestea pot fi urmărite prin intermediul aplicației Viessmann ViCare, care servește, de asemenea, drept centru de control al sistemului.
Protecția datelor trebuie garantată
Contoarele inteligente colectează o cantitate mare de date care permit să se tragă concluzii cu privire la comportamentul utilizatorilor. Protecționiștii consumatorilor consideră că acesta este unul dintre cele mai mari puncte potențiale de atac. Acest lucru se datorează faptului că transparența vine în detrimentul autonomiei informaționale și personale. S-a observat și au existat critici cu privire la faptul că hackerii ar putea citi sau manipula datele. Aceștia ar putea colecta informații despre gospodării individuale sau ar putea pune în pericol stabilitatea unor întregi rețele. Pentru a preveni posibilele riscuri și pentru a asigura un nivel ridicat de securitate a datelor, Viessmann creează condiții prealabile optime. Toate serverele Viessmann sunt situate în Uniunea Europeană. Sistemele de comunicare a datelor sunt verificate în permanență și sunt certificate VDE. Manipularea datelor în conformitate cu GDPR este o chestiune de la sine înțeleasă.