Cazan pe combustibil solid - economic și de înaltă eficiență

Solicitați acum o consultare de specialitate
Imaginea prezintă flăcări pâlpâitoare într-un cazan Viessmann pe combustibil solid.

Cazane (centrale) pe combustibil solid de la Viessmann - eficiență ridicată, cu un consum redus de combustibil

Costul în creștere al combustibililor fosili și conștientizarea tot mai mare a problemelor de mediu au dus la o creștere constantă a cererii de forme de energie regenerabilă. Un cazan pe lemne este o alternativă bună la încălzirea cu petrol sau gaz. Pe lângă considerentele de mediu, există și motive economice pentru a te baza pe lemn. Fiind un combustibil autohton, lemnul este foarte eficient din punct de vedere al costurilor și nu este supus fluctuațiilor extreme de preț. De asemenea, utilizarea unei centrale pe lemne sprijină industria locală. Toate tranzacțiile financiare de-a lungul lanțului valoric al combustibilului lemnos au loc într-o singură regiune.

Reduceți costurile cu petrolul și gazul cu ajutorul cazanelor pe biomasă

Cazanele (centralele) pe lemne / biomasă Viessmann sunt foarte eficiente și economice în ceea ce privește consumul de combustibil. Datorită gamei largi de putere nominală, acestea sunt potrivite atât pentru clădirile rezidențiale, cât și pentru proprietățile autorităților locale și comerciale. Acestea pot fi utilizate fie ca unic generator de căldură (modul mono), fie în plus față de cazanele de petrol sau gaz (modul dual), ceea ce reduce semnificativ costurile pentru petrol și gaz și are un ROI scurt.

Informații precise privind durata de amortizare și valoarea costurilor pot fi oferite cu greu din cauza numeroșilor factori de influență. Pe lângă starea energetică a clădirii, este important și tipul de cazan.

Tipuri de cazane (centrale) pe lemne

Care dintre numeroasele tipuri de încălzire cu lemne disponibile este cel mai potrivit? Ascest lucru depinde atât de domeniul de aplicare, precum și de cerințele specifice. Practic, tipurile de centrale diferă în funcție de modul în care funcționează, de compoziția lor și de combustibil. Tipurile de cazane cu combustibil solid pentru ardere centrală sunt prezentate mai jos.

Imaginea prezintă bușteni utilizați ca sursă de energie într-un cazan pe combustibil solid.
Bușteni pentru cazane cu combustibil solid

Cazanele pe lemne sunt concepute pentru a arde bușteni cu o lungime de până la un metru. Cu ajutorul tehnologiei de gazeificare, acestea ard lemnul aproape în întregime, ceea ce duce la o eficiență de peste 90 la sută. De regulă, cazanele pe lemne nu permit o funcționare complet automată. Buștenii trebuie să fie realimentați manual. Dar, datorită unei abordări integratoare cu o tehnologie de ardere atent aleasă, centralele pe lemne Viessmann au intervale de reumplere foarte lungi. Alternativ, cazanele pe lemne pot funcționa cu brichete de lemn. Acestea sunt bucăți de lemn presat cu un conținut energetic ridicat care produc puțină cenușă.

Imaginea prezintă peleți, care își eliberează energia în sistemul de încălzire atunci când sunt arși într-un cazan cu combustibil solid.
Peleți pentru cazane cu combustibil solid

Cazanele pe peleți ard peleți standardizați, presați mecanic. Aceștia sunt depozitați în afara cazanului și ajung în camera de ardere prin intermediul unui sistem de alimentare. Dimensiunea standardizată a peleților și sistemul de alimentare permit împreună funcționarea complet automată a cazanului pe peleți, oferind proprietarilor de sisteme un nivel extrem de ridicat de confort de funcționare și un consum redus de combustibil. Peleții au un conținut ridicat de energie și sunt relativ ieftini la cumpărare, ceea ce îi face foarte atractivi pentru utilizarea atât în clădirile noi, cât și în cele existente. Datorită conținutului ridicat de energie al combustibilului și tehnologiei inovatoare de încălzire, cazanele pe peleți Viessmann ating un randament de peste 95 la sută. Utilizatorii care doresc să beneficieze de avantajele unei centrale pe peleți trebuie să țină cont de spațiul necesar pentru depozitarea și transportul combustibilului.

Imaginea prezintă așchii de lemn, care eliberează energie în timpul procesului de ardere.
Așchii de lemn

Așchii de lemn reprezintă bucăți de lemn mărunțite mecanic, cu sau fără scoarță. Acestea sunt ieftine, dar conținutul lor energetic nu este constant și este mai mic decât cel al peleților. Și acestea sunt depozitate departe de cazan și sunt transportate la cazan prin intermediul unui sistem de alimentare conectat, în funcție de necesități. În funcție de domeniul lor de putere, cazanele pe așchii de lemn / rumeguș pot alimenta și un număr mai mare de utilizatori de căldură. Cu o calitate corectă a combustibilului, cazanele pentru așchii de lemn Viessmann ating un randament de peste 90 la sută. Puterea nominală de încălzire variază între 100 și 500 kW.

Imaginea prezintă alegerea combustibililor disponibili pentru proprietarii unui cazan mixt cu combustibil solid.
Selectarea diferiților combustibili solizi

Cazanul combinat este o dezvoltare ulterioară a cazanului pe așchii de lemn. De la peleți și bușteni la rumeguș și așchii de lemn: Cazanele combi Viessmann pot arde combustibili lemnoși cu un conținut de umiditate de până la 50 la sută. Eficiența lor ridicată se bazează pe tehnologia de ardere dovedită, pe schimbătorul de căldură în trei trepte, pe controlul modulant al puterii și pe alimentarea controlată cu aer primar și secundar. În practică, se folosesc adesea peleți și așchii de lemn dacă se dorește ca funcționarea să rămână complet automată. Unele modele pot fi, de asemenea, alimentate cu bușteni, brichete de lemn și așchii de lemn. Cu toate acestea, acești combustibili necesită reumplere manuală.

Avantaje cazane (centrale) combustibil solid de la Viessmann

Fiabilitate ridicată
Independența față de petrol și gaze
Durată lungă de viață
Economii de costuri prin consumul economic de energie
Securitate ridicată a aprovizionării
Sistemele de încălzire pe peleți și tehnologia solară formează o combinație ideală
Încălzire centrală și apă caldă de consum convenabilă

În plus, veți contribui la protejarea climei noastre, deoarece încălzirea cu lemn este neutră din punct de vedere al emisiilor de CO₂. Cantitatea de dioxid de carbon eliberată prin arderea lemnului este aceeași cu cea pe care lemnul a absorbit-o în timp ce creștea.

Pentru sfaturi și informații suplimentare, vizitați ghidul de încălzire cu lemne pe heizung.de.

Alegerea cazanului (centralei pe lemne) potrivit pentru casa ta

Sistemele de încălzire cu lemne sunt disponibile într-o varietate de tehnologii și sisteme. Pentru a-l găsi pe cel potrivit, există mai mulți factori de luat în considerare.

Unul dintre cele mai importante criterii de selecție este cantitatea de căldură necesară. Aceasta depinde de factori cum ar fi tipul de construcție a clădirii, radiatoarele utilizate și nivelul de confort și temperatura ambiantă dorită de utilizatori. Ca regulă generală, clădirile vechi au o cerere de căldură mai mare decât clădirile noi. Acest lucru înseamnă că un sistem de încălzire cu lemne trebuie să aibă o putere mai mare în clădirile vechi slab izolate decât în clădirile noi cu consum redus de energie de aceeași dimensiune.

Puterea de încălzire necesară poate fi determinată cu ajutorul unui calcul al sarcinii termice. Un antreprenor calculează puterea necesară pentru a încălzi o clădire până la intervalul de temperatură specificat, luând în considerare pierderile prin transmisie și ventilație. Rezultatele acestui calcul reprezintă punctul de plecare pentru planificarea noului sistem de încălzire cu lemne. Puteți citi mai multe despre acest lucru în ghidul nostru pentru calcularea sarcinii termice.

Dimensiunea necesară a cazanului depinde, de asemenea, de faptul dacă noul sistem de încălzire cu lemne va fi utilizat ca unic generator de căldură (mono mod) sau doar pentru a sprijini sistemul de încălzire existent (mod dual). Un sistem monomodal necesită o capacitate de producție mult mai mare decât un sistem dual.

Pentru ambele cazuri, Viessmann oferă sisteme de încălzire cu lemne cu diferite intervale de putere.

Imaginea prezintă cazanul de gazeificare cu bușteni Vitoligno 300-S într-un garaj/celula cu banc de lucru.
Cazan de gazeificare a buștenilor Vitoligno 300-S

Cazane pe lemne: Rentabile, în special în regiunile împădurite

Buștenii sunt cea mai veche formă de combustibil lemnos. Pentru a obține o utilizare economică a buștenilor ca și combustibil pentru încălzire pe termen lung, buștenii trebuie să fie disponibili la un cost rezonabil și trebuie să fie depozitați corect. Acest lucru este valabil mai ales în regiunile împădurite sau în cazul în care există o ofertă ieftină de combustibil lemnos. Depozitarea corectă este, de asemenea, importantă, deoarece buștenii care ard își eliberează întreaga energie doar dacă au un conținut rezidual de umiditate scăzut. Cazanele puternice pe lemne sunt foarte potrivite pentru modernizare, deoarece clădirile mai vechi au adesea o cerere mai mare de căldură. Cu toate acestea, datorită randamentului ridicat combinat cu costurile reduse ale combustibilului, centralele pe lemne sunt, de asemenea, o soluție economică pentru proprietățile comerciale și ale autorităților locale.

  

Cazan pe peleți în pivnița unei case și o bicicletă sprijinită de un perete
Cazan pe peleți Vitoligno 300-C

Cazane pe peleți: Confort ridicat de funcționare cu spațiu suficient

Spre deosebire de încălzirea cu bușteni, sistemele de încălzire cu peleți pot funcționa complet automat, oferind astfel un nivel foarte ridicat de confort de funcționare. Combustibilul constă în peleți standardizați din lemn presat, care sunt transportați din camera de depozitare direct la cazan printr-un sistem de alimentare. Pentru o explicație a modului de funcționare, consultați secțiunea Cum funcționează încălzirea pe peleți.

Faptul că proprietarii de locuințe și renovatorii găsesc sistemul de încălzire pe lemne potrivit pentru ei depinde de doi factori: spațiul pentru depozitarea și transportul peleților și cheltuielile de achiziție. Aceasta din urmă poate fi amortizată prin subvenții [se aplică condiții locale]. În cazul în care spațiul este limitat, sistemele de încălzire cu peleți pot funcționa și cu un buncăr de peleți. Cu toate acestea, acest lucru exclude funcționarea complet automată, deoarece buncărul trebuie să fie reumplut manual în mod regulat. Până în prezent, încălzirea cu peleți s-a dovedit a fi o alegere bună atât în clădirile vechi, cât și în cele noi.

Cazane (centrale) puternice pe combustibil solid pentru clădiri comerciale și clădiri ale autorităților locale

Cazanele pe combustibil solid reprezintă o alternativă rentabilă la sistemele clasice de încălzire cu gaz și păcură pentru autoritățile locale și utilizatorii comerciali. Acest lucru se datorează eficienței lor excepționale și consumului redus de combustibil. Ele oferă, de asemenea, avantaje potențiale, având în vedere evoluția incertă a prețurilor tipurilor de combustibili fosili. Combustibilii precum buștenii, așchii de lemn și peleții sunt mai puțin supuși fluctuațiilor mari de preț decât gazul și petrolul și, spre deosebire de tipurile de combustibili fosili, sunt în continuă creștere. În plus, un dispozitiv de transport modern permite parțial o funcționare automată sau semiautomată. Cazanele pe peleți și așchii de lemn / rumeguș nu mai trebuie să fie alimentate manual.
Portofoliul de produse Viessmann include cazane cu combustibil solid foarte eficiente, cu diverse game de putere, pentru spații comerciale și pentru autoritățile locale:

  • Cazane (centrale) pe așchii de lemn: 100 până la 500 kW
  • Cazane (centrale) pe peleți: De la 60 la 240 kW
  • Cazane (centrale) pe lemne: 33 până la 170 kW

Viessmann oferă, de asemenea, sisteme complete de încălzire cu lemne care pot fi adaptate la cerințele individuale ale proprietarului sistemului.

Gama de produse Viessmann

Pe baza prețurilor actuale la energie și ținând cont de investiția totală, un sistem de încălzire cu lemne este o alternativă rentabilă. Datorită tehnologiei inovatoare Viessmann, încălzirea cu lemne este acum eficientă și convenabilă. Gama Viessmann oferă soluții flexibile, de exemplu ca sisteme de încălzire suplimentară sau primară pentru uz casnic, precum și pentru clădiri comerciale și clădiri ale autorităților locale.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul