Sistemul de încălzire în regim de vară
Solicitați o consultație gratuităSubiecte dintr-o privire
Un sistem de încălzire în regim de vară economisește energie și costuri
Opriți sistemul de încălzire pe timp de vară sau îl lăsați pornit? O întrebare valabilă, deoarece încălzirea încăperilor nu este de obicei necesară la temperaturi de vară. Cu toate acestea, dacă apa caldă menajeră este încălzită prin intermediul sistemului de încălzire centrală, acest lucru ar duce la o pierdere de confort. Dacă opriți încălzirea pe timp de vară, din capul de duș și din robinet va ieși doar apă rece. În acest caz, se recomandă să setați sistemul de încălzire pe modul de vară. Generatorul de căldură funcționează atunci doar pentru a produce apă caldă menajeră. Acest lucru economisește energie și reduce în același timp costurile de încălzire. În următorul ghid, veți descoperi ce trebuie să aveți în vedere atunci când schimbați sistemul de încălzire pe timp de vară și ce alternative există pentru încălzirea apei calde menajere.
De aceea, modul de vară al sistemului de încălzire are sens
Încălzirea încăperilor și asigurarea alimentării cu apă caldă menajeră necesită energie. Prețul pentru aceasta se reflectă în costurile combustibilului. Cu cât se consumă mai multă energie, cu atât aceste costuri sunt mai mari. În special în cazul combustibililor fosili, cererea mare de energie este asociată și cu emisiile. Acest lucru se datorează faptului că la arderea gazului și a petrolului se elibereazăCO2. Dacă vă setați sistemul de încălzire convențional pe modul de vară, puteți nu numai să economisiți costuri, ci și să reduceți emisiile deCO2. Întrucât lunile de vară sunt oricum călduroase, acest lucru nici măcar nu este asociat cu un confort mai puțin ridicat.
Momentul ales depinde de vreme
Nu există o regulă generală cu privire la momentul în care ar trebui să comutați sistemul de încălzire pe modul vară. Condițiile meteorologice sunt cel mai important factor. Cu toate acestea, sezonul obișnuit de încălzire în chirii este un bun punct de plecare. Acesta începe la 1 octombrie și se încheie la 30 aprilie. În consecință, începutul lunii mai este un moment bun pentru a verifica dacă funcționarea limitată a sistemului de încălzire este suficientă.
Mai multe despre eficiența energetică în încălzire
Sistemele moderne de încălzire oferă mult confort
Cei care au deja un sistem de încălzire modern nu trebuie, de obicei, să își facă griji cu privire la momentul în care trebuie să îl treacă pe modul de vară. Acestea opresc automat încălzirea odată ce este atinsă o anumită temperatură exterioară sau interioară. Această temperatură de prag depinde de faptul dacă controlul sistemului de încălzire este compensat de vreme sau depinde de temperatura camerei. În consecință, senzorii sunt instalați în exterior sau în interiorul clădirii. În cazul în care temperatura scade sub un anumit prag, sistemul de încălzire pornește automat. Acest lucru asigură un nivel ridicat de confort de locuit în orice moment, chiar și în timpul perioadelor reci din timpul verii. Temperatura la care este oprită sau reluată funcționarea încălzirii poate fi setată manual. Consultați instrucțiunile de utilizare pentru a descoperi cum se reglează așa-numita temperatură limită de încălzire la sistemul de încălzire Viessmann și cum setați-l pe modul de vară. Instrucțiunile de utilizare descriu, de asemenea, modul de setare a diferitelor moduri de funcționare:
- Încălzire și apă caldă menajeră
- Doar încălzire
- Numai apă caldă menajeră
Instrucțiunile de funcționare pot fi descărcate și de pe Viessmann ViBooks. De asemenea, puteți obține ajutor competent de la experți prin intermediul Comunității Viessmann. Acolo, puteți face schimb de experiență cu alți proprietari de sisteme.
Controlul modului de vară al sistemului de încălzire prin intermediul aplicației
În cazul în care sistemul de încălzire are o interfață corespunzătoare, este posibilă comanda prin intermediul aplicației. La noile sisteme Viessmann, aceasta este integrată din fabrică. Dacă aveți un sistem de încălzire Viessmann mai vechi, cu unitate de control Vitotronic, aveți posibilitatea de a monta ulterior un modul Vitoconnect. Odată ce acesta este activat, toate setările se fac prin intermediul aplicației ViCare App - în orice moment și indiferent de locația dvs. curentă. Aplicația oferă următoarele avantaje:
- Managementul energiei: Urmăriți fluxurile de energie din casă
- Creați planuri de încălzire: Personalizați funcționarea încălzirii
- Control prin intermediul asistentului vocal: ViCare este compatibil cu Alexa
- Mentenanță la distanță: Asistență rapidă din partea unui instalator autorizat
Sărbătorile oferă un mare potențial de economisire
Sistemul de încălzire nu ar trebui să fie redus doar vara. Atunci când nu sunteți acasă pentru o perioadă mai lungă de timp, programele orare ajută, de asemenea, la economisirea energiei. Prin activarea programului de vacanță pe sistemul dumneavoastră de încălzire Viessmann, puteți influența atât încălzirea camerei, cât și prepararea apei calde menajere. Aceasta este determinată de zilele de sosire și de plecare salvate.
Reglarea cazanelor mai vechi în modul de vară
Cazanele mai vechi sunt încă folosite în multe gospodării. Deoarece acestea nu dispun, de obicei, de tehnologia de control corespunzătoare, economisirea energiei de încălzire în timpul verii implică un efort ceva mai mare. Cazanele trebuie să fie oprite sau reduse manual. Acestea sunt pornite din nou în timpul perioadelor mai lungi de vreme rece. Puteți face economii suplimentare prin oprirea pompei circuitului de încălzire în timpul verii. Aceasta este responsabilă de circulația apei în radiatoare. Cu toate acestea, pentru a preveni griparea componentei, cunoscută și sub numele de pompă de circulație, în timpul pauzei de vară, aceasta trebuie pornită la anumite intervale de timp. În cazul sistemelor de încălzire moderne, acest lucru se face automat. Pentru a evita deteriorarea sistemului și pentru a găsi setarea optimă, este recomandabil să consultați un agent de încălzire. Instalatorul dvs. este un contact de încredere atunci când vine vorba de funcționarea pe timp de vară a unui sistem de încălzire vechi.
Sfaturi pentru încălzire în timpul verii
Dacă sistemul dvs. de încălzire Viessmann funcționează în modul de vară, economisiți deja energie și costuri. Pentru a fi bine pregătit pentru următorul sezon de încălzire și pentru a utiliza potențialul suplimentar de economisire, am rezumat alte sfaturi pe tema încălzirii pe timp de vară.
Nu uitați de robinetele termostatice
Chiar dacă radiatoarele nu se încălzesc în timpul funcționării pe timp de vară, capul termostatic nu trebuie să fie setat pe protecția la îngheț. În caz contrar, pot apărea blocaje în timpul pauzei de încălzire. Acest risc poate fi redus prin deschiderea robinetelor termostatice de pe radiatoare în timpul verii. Acest lucru eliberează mecanismul care reglează debitul de apă în supapă. Dacă supapele se blochează chiar dacă termostatele sunt reglate corect, puteți încerca să le eliberați singuri. Pentru a face acest lucru, scoateți mai întâi capacul regulatorului. Odată ce partea inferioară a supapei este expusă, bateți-o ușor sau trageți ușor de știftul supapei.
Comutator de timp pentru pompa de circulație a apei calde menajere
O pompă de recirculare a apei calde menajere asigură alimentarea rapidă cu apă caldă a tuturor punctelor de racordare din casă. Acest lucru permite un nivel ridicat de confort. În plus, mișcarea constantă reduce riscul de formare a legionellei. Acestea se înmulțesc deosebit de bine în apa caldă și stagnantă. Cu toate acestea, dacă această pompă funcționează continuu, consumă permanent energie electrică atunci când nu este nevoie de fapt de apă caldă - de exemplu, noaptea sau atunci când nu este nimeni acasă în timpul zilei. Spre deosebire de pompa de circulație a sistemului de încălzire, aceasta nu ar trebui totuși să fie oprită complet în timpul verii. Pentru a economisi energie electrică, este recomandabil să controlați pompa de circulație a apei calde menajere cu un temporizator. În acest fel, durata de funcționare poate fi adaptată la cererea reală.
Folosirea verii pentru modernizarea sistemului de încălzire
Lunile de vară sunt momentul ideal pentru un nou sistem de încălzire. Acest lucru se datorează faptului că ocupanții nu trebuie să le fie frig, chiar dacă încălzirea nu este temporar posibilă sau este posibilă doar într-o măsură limitată. În cazul în care vechiul cazan nu are o unitate de control modernă, merită să înlocuiți sistemul de încălzire. Acest lucru elimină necesitatea de a seta manual sistemul de încălzire pe modul de vară. În plus, sistemele de încălzire inovatoare utilizează în mod deosebit de eficient energia consumată. Cei care optează pentru generatoare de căldură care utilizează energie regenerabilă atunci când modernizează economisesc, de asemenea, resurse valoroase și se fac mai puțin dependenți de combustibilii fosili și de posibilele creșteri de preț. Modernizarea sistemelor de încălzire pe bază de energii regenerabile este interesantă și datorită subvențiilor guvernamentale. Acestea pot reduce semnificativ costurile de investiție pentru proprietarii de locuințe. Puteți descoperi ce sisteme de încălzire sunt potrivite pentru o reînnoire a sistemului de încălzire în următoarele ghiduri:
Sistemele solare termice asigură apă caldă pe timp de vară
Dacă sistemul dvs. de încălzire funcționează în modul de vară, acesta încălzește doar apa caldă menajeră. Cu un sistem solar termic, puteți produce apă caldă și în timpul verii fără a utiliza sistemul de încălzire și, astfel, puteți economisi și mai mult. O planificare adecvată este deosebit de importantă în acest caz. Pentru a utiliza în mod optim energia solară, trebuie îndeplinite anumite condiții. Printre altele, orientarea acoperișului și dimensiunea acestuia, precum și jocul de umbrire sunt factori importanți. De asemenea, cilindrul de stocare necesar trebuie adaptat la cererea individuală și la funcția sistemului solar termic. Acest lucru se datorează faptului că, pe lângă încălzirea apei calde menajere, tehnologia poate fi utilizată și pentru încălzirea centrală de rezervă. O persoană de contact de încredere pentru planificarea sistemelor solare termice este un tehnician solar experimentat. Aceștia vor adapta noul sistem în mod optim la condițiile de la fața locului.