Activarea reducerii nocturne la un sistem de încălzire

Solicitați o consultație gratuită
Vitotronic-16-9-1920x1080px.jpg

Reducerea nocturnă este o metodă de reducere a puterii de încălzire la o anumită oră. Este vorba despre reducerea temperaturii de setare mai  avansate din timpul zilei la un nivel de temperatură mai scăzut pe timp de noapte. În sistemele de încălzire moderne, reducerea este unul dintre programele standard și poate fi găsită acolo ca "mod economic" sau "program de timp". De asemenea, este adesea menționată ca funcționare redusă. Reducerea nocturnă este setată direct pe controlul încălzirii. Cei care nu au acces la acesta pot controla producția de căldură a generatorului de căldură fie manual, fie prin intermediul termostatelor programabile - dar numai indirect. Acest lucru se datorează faptului că schimbarea termostatului controlează doar debitul de  apă caldă menajeră, dar nu și puterea reală de încălzire a generatorului de căldură. Când are rost să se facă o retrocedare nocturnă și ce alternative există, veți afla în articolul de mai jos.

Setarea optimă a retrogradării de noapte

În principiu, există o anumită temperatură de setare, care este prestabilită pe sistemul de încălzire. De regulă, aceasta este de aproximativ 20 de grade Celsius. În cursul zilei, însă, există întotdeauna pierderi de căldură prin anvelopa clădirii, de exemplu atunci când se deschid ușile sau ferestrele. Aceste pierderi sunt normale și apar și în cazul clădirilor noi sau al clădirilor existente bine izolate. Astfel de pierderi de căldură au fost luate în considerare în prealabil în calculul sarcinii de încălzire, pentru a adapta sistemul de încălzire în mod individual la clădire. Pentru a se asigura că temperatura dorită în camerele individuale rămâne constantă, sistemul de încălzire este întotdeauna reîncălzit. Cu excepția cazului în care stabiliți altfel prin setarea termostatului radiatorului în încăperile individuale și pentru anumite perioade de timp. În cazul retrogradării nocturne, această temperatură nominală este setată în mod deliberat mai mică. Scopul aici este de a reduce pierderile de căldură și, prin urmare, costurile de încălzire.

Retragerea de noapte - cum funcționează?

Ca o funcție a controlului încălzirii, activarea setback-ului de noapte influențează direct curba de încălzire, numită și caracteristica de încălzire. Scăderea controlată în timp a temperaturii de pornire a încălzirii poate avea loc atât pentru noapte, cât și pentru alte momente ale zilei. În acest caz, dumneavoastră, în calitate de proprietar al sistemului, deplasați temperaturile de referință ale încăperilor în jos, astfel încât generatorul de căldură se încălzește mai puțin. Acest lucru este pus în aplicare printr-o deplasare paralelă pentru temperatura nominală în intervalul de timp specificat. Deplasarea paralelă înseamnă aici deplasarea întregii curbe de încălzire. Puteți citi exact cum funcționează acest lucru și cum se regleazăcurba de încălzire în general în textul de consiliere privind "Setarea curbei de încălzire". Trebuie făcută o distincție între reglajul de noapte și oprirea de noapte, în care încălzirea este oprită complet.

Crearea reculului de noapte ca fază de timp

Pentru ca funcția de reducere nocturnă să funcționeze, operațiunea de încălzire trebuie să fie împărțită în mai multe secțiuni, așa-numitele faze de timp. În funcție de sistemul de încălzire, pot fi selectate până la opt faze de timp. Pe lângă încălzirea încăperii, pot fi setate programe de timp și pentru prepararea apei calde menajere și pentru pompa de circulație a apei calde menajere (dacă este prezentă).

Un exemplu cu patru faze de timp:

  • Faza orară 1: 06:45 până la 12:15 cu o temperatură normală a camerei (aprox. 20 grade Celsius)
  • Faza de timp 2: 13:00 până la 18:00 cu temperatură redusă a camerei (aprox. 16 grade Celsius)
  • Faza de timp 3: de la 18:15 la 22:15 cu temperatura normală a camerei
  • Faza de timp 4: de la 22:15 la 06:30 cu temperatură redusă a camerei

Important: Între fazele de timp, încălzirea camerei este de obicei la temperatură redusă. Pentru informații despre modul în care se comportă sistemul de încălzire între fazele orare, consultați instrucțiunile de utilizare furnizate.

Pentru a activa reglajul de noapte

Funcția este preinstalată în aproape toate sistemele de încălzire Viessmann. Ca exemplu, am ales aici un model mai vechi. Imaginea prezintă "Meniul de timp de încălzire" folosind ca exemplu o unitate de comandă Vitotronic.

Figura prezintă "Meniul Timp de încălzire" folosind ca exemplu o unitate de comandă Vitotronic.
Drumul de la meniul principal la elementul "Program de timp" poate avea un aspect diferit în funcție de control. De regulă, puteți accesa programul de timp prin "Meniu" → "Încălzire" → "Încălzire" → "Circuit de încălzire" → "Program de timp". Pentru procedura corectă, consultați instrucțiunile de utilizare furnizate.

Specialistul în încălzire ajută la setarea

Dacă nu sunteți sigur în ceea ce privește setarea reglajului de noapte, puteți consulta un specialist în încălzire. Cu ajutorul căutării partenerului nostru pe site, puteți găsi un tehnician de încălzire potrivit în zona dvs. cu doar câteva clicuri. Alternativ, puteți posta întrebarea dvs. în comunitatea Viessmann.

Video: "Explicat simplu: Reversul de noapte"

Care sunt factorii care influențează reculul de noapte?

În principiu, ar trebui să decideți în prealabil când ar trebui să înceapă reglajul de noapte și cu câte grade doriți să reduceți temperatura setată. În plus, următorii factori au determinat reculul de noapte într-un sistem de încălzire. Aceștia influențează, de asemenea, durata și valoarea acestei reduceri de temperatură:

  • Cererea de căldură
  • Utilizarea clădirii (dacă este diferită de cea a unei case unifamiliale)
  • starea clădirii (starea energetică și inerția termică specifică a clădirii)
  • curba de încălzire (setările actuale)
  • condițiile meteorologice (temperaturi exterioare)

Determinarea începutului și sfârșitului perioadei de decontare ulterioară

Începutul și sfârșitul depind de cerințele de încălzire ale ocupanților. Factorul decisiv în acest caz este dacă există o rutină zilnică fixă. Aveți o anumită oră la care vă treziți întotdeauna, lucrați și noaptea sau pur și simplu sunteți treaz mai mult timp? Intervalul de timp este la fel de decisiv. Așadar, este relevantă pentru dumneavoastră scăderea încălzirii pe timp de noapte în fiecare zi a săptămânii?

Cu câte grade ar trebui să fie coborât?

În plus, nivelul de coborâre joacă un rol important. Se recomandă să nu se coboare sub 17 grade Celsius. Există diverse motive pentru acest lucru. Pe de o parte, cu cât temperatura este mai scăzută, cu atât mai lungă este faza de încălzire de dimineață. În anumite circumstanțe, aceasta ar putea, de asemenea, să anuleze economiile din timpul nopții, dacă trebuie folosită prea multă energie termică pentru a încălzi casa dimineața. Pe de altă parte, scăderea permanentă sub temperatura punctului de rouă este problematică. Există riscul apariției mucegaiului în acest caz. Acest lucru se datorează faptului că umiditatea naturală s-ar putea condensa pe pereții interiori și pe ferestre. Acest lucru poate provoca formarea mucegaiului pe golurile ferestrelor, în spatele mobilierului sau în colțurile camerelor.

Are sens o retragere de noapte?

Discuțiile se țin lanț, indiferent dacă o inversare nocturnă reduce sau nu costurile cu energia. Dar nu există un răspuns simplu la această întrebare. Pentru că succesul unui setback nocturn într-un sistem de încălzire este individual și depinde de mulți factori. I-am menționat deja pe cei mai importanți. Cu toate acestea, clădirea în sine și sistemul existent, inclusiv radiatoarele, au o importanță deosebită atunci când vine vorba de întrebarea dacă are sens.

Clădirile reacționează diferit - izolația și masa de stocare.

Starea izolației și așa-numita masă de stocare a unei case afectează economia de recul nocturn. O construcție solidă înmagazinează căldura mai mult timp decât clădirile mai degrabă ușoare. Astfel, primele reacționează foarte greu și eliberează căldura doar încet. Dacă ar fi să opriți reculul nocturn într-o astfel de clădire, faza de recul ar fi semnificativ mai lungă decât într-o construcție ușoară. Efectul de economisire s-ar stinge. Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care construcția solidă este completată de o izolație foarte bună. Retragerea pe timp de noapte nu este, în general, recomandată pentru clădirile noi și nici pentru clădirile existente recent renovate. Clădirile vechi fără măsuri energetice și în construcții ușoare pot beneficia de un setback și pot reduce pierderile de căldură pe timpul nopții.

În plus, utilizarea unor sisteme de încălzire de suprafață, cum ar fi sistemele de încălzire prin perete sau prin pardoseală, afectează, de asemenea, succesul retrocedărilor nocturne. Acestea reacționează, de asemenea, foarte lent și uneori au faze de răcire și încălzire relativ lungi. De regulă, există și aici alternative mai bune pentru economisirea energiei de încălzire.

Încercare și eroare și o bună planificare

Dacă aveți o clădire nouă, discutați despre utilitatea unui recul nocturn cu firma specializată care va efectua instalarea. Cu siguranță, în acest caz pot fi luate și alte măsuri pentru o funcționare eficientă, cum ar fi o izolație adecvată, încălzirea cu panouri și, în general, sisteme de încălzire moderne. Cereți-le să vă explice cum se reglează sistemul de control al încălzirii sau folosiți instrucțiunile de utilizare și soluțiile inteligente și convenabile, cum ar fi Viessmann One Base.

Ca o reglementare tranzitorie, înainte ca măsurile de conversie energetică și o modernizare a încălzirii să fie în casă, puteți folosi această funcție de coborâre în mod rațional. Încercați dumneavoastră câteva setări și notați pașii, precum și economiile și comparați-le. Dacă aveți nevoie de asistență, cel mai bine este să vă adresați firmei specializate.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul