Încălzire cu lemne: Date cheie

Solicitați o consultație
Trunchiuri de copaci stivuite într-o pădure.
(Foto: © Krasula / Shutterstock.com)

Dacă doriți să fiți mai independenți de combustibilii fosili și să economisiți la costurile de încălzire, ar trebui să optați pentru generatoare de căldură care utilizează surse de energie regenerabilă. Încălzirea cu lemne este doar o alternativă la încălzirea cu gaz și la încălzirea cu petrol. Aceasta oferă avantaje, mai ales atunci când combustibilul este obținut la nivel local și se utilizează tehnologii moderne. Dar încălzirea cu lemne are un viitor, ce este important și la ce costuri ne putem aștepta? Vă oferim o imagine de ansamblu.

Opțiuni tehnice pentru utilizarea lemnului ca sursă de căldură

Dacă doriți să vă încălziți cu lemne, aveți o alegere de bază între generatoarele de căldură pentru instalarea în camere individuale și cazanele de încălzire centrală. Sistemele de încălzire pe lemne pentru instalarea în încăperi, cum ar fi sobele și șemineele, încălzesc în primul rând încăperea în care sunt instalate. Cu un așa-numit buzunar de apă, este însă posibilă și conectarea la sistemul de încălzire centrală al casei pentru a degreva un alt generator de căldură. Soluțiile centrale alimentează întreaga clădire cu căldură și furnizează, de asemenea, apă caldă. În funcție de combustibilul utilizat, se disting patru tipuri de așa-numite cazane cu combustibil solid:

  • Cazan pe peleți
  • Cazane cu bușteni
  • Cazane cu așchii de lemn
  • Cazane combinate

În cazul în care un cazan central pe combustibil solid este o opțiune, trebuie planificat un cilindru tampon. Acesta poate stoca temporar surplusul de căldură. Acest lucru permite sistemului de încălzire cu lemne să funcționeze în mod constant la o putere mai mare și, astfel, mai eficient. În lipsa unui cilindru, sistemul de încălzire trebuie să cicleze mai frecvent din cauza cererii fluctuante de căldură din casă. Acest lucru are un impact negativ asupra eficienței și duratei de viață a componentelor individuale. Puteți afla de la un instalator specializat ce mai trebuie luat în considerare atunci când planificați un sistem de încălzire cu lemne și ce tehnologie de încălzire cu lemne este cea mai potrivită pentru condițiile și cerințele locale.

Cât de durabilă este încălzirea cu lemne?

Încălzirea cu lemne este considerată durabilă. Acest lucru se datorează în parte faptului că este un combustibil regenerabil. Spre deosebire de petrol, gaz și cărbune, acesta crește din nou. În plus, generarea de căldură este descrisă ca fiind neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Motivul: Când lemnul este ars, se elibereazăCO2, dar numai atât cât a fost absorbit de copac din atmosferă în timpul creșterii sale.

Infografic care ilustrează ciclul CO2

CiclulCO2 la încălzirea cu lemne

Copacii folosesc fotosinteza pentru a stoca energia luminii solare sub formă de biomasă. Dioxidul de carbon (CO2) necesar pentru acest proces biochimic este preluat direct din atmosferă. În timp ce copacii folosesc carbonul (C) pentru creștere, ei eliberează oxigen (O2).

Nu doar emisiile deCO2 ale unui sistem de încălzire cu lemne sunt importante

Nu numai emisiile deCO2 trebuie luate în considerare. Spre deosebire de pompele de căldură sau de sistemele termice solare, de exemplu, generarea de căldură din biomasă este legată de un proces de ardere. Pe lângăCO2, emisiile rezultate din acest proces includ și pulberi fine. Cu toate acestea, cantitatea acestuia poate fi redusă semnificativ prin utilizarea unei tehnologii adecvate pentru încălzirea cu lemn, prin manipularea corectă și prin calitatea optimă a combustibilului.

Arzător Vitoligno 300-C plus Vitocell
Vitoligno 300-C

Tehnologia modernă de încălzire reduce emisiile

Oricine dorește să își încălzească locuința cu lemne ar trebui să se bazeze pe tehnologia modernă. Aceasta asigură valori scăzute ale emisiilor. Datorită tehnologiei inovatoare de combustie, cazanele pe lemne Viessmann Vitoligno, de exemplu, îndeplinesc toate cerințele din primul BImSchV [Ordinul german privind emisiile]. În cazul sistemelor de încălzire pe peleți, în special, este de remarcat faptul că erorile de funcționare sunt aproape imposibile. Cantitatea potrivită de peleți este transportată automat în camera de ardere și arde în condiții controlate. În plus, bucățile mici de lemn presat sunt standardizate și au un conținut redus de umiditate. Dacă acesta este prea ridicat, lemnul nu va arde eficient. În plus, este posibil să existe emisii mai mari.

În cazul în care se planifică instalarea unei sobe pe lemne, se recomandă modelele certificate Blue Angel. Acestea au filtre de praf, precum și un control automat al aerului. Acesta din urmă ajută la evitarea erorilor de funcționare. În general, filtrele și filtrele de praf pot fi, de asemenea, instalate ulterior.

Combustibilul lemnos ar trebui să fie regional

Posibilitatea de a se aproviziona cu combustibil din regiune este unul dintre avantajele încălzirii cu lemne. Acest lucru sprijină silvicultura locală și industria de prelucrare a lemnului, care poate utiliza în mod corespunzător resturile de lemn rezultate din producție. Achiziționarea regională a buștenilor, peleților și așchiilor de lemn permite, de asemenea, scurtarea rutelor de transport. În acest fel, emisiile deCO2 pot fi reduse și mai mult. Cei care doresc să se încălzească în mod conștient cu lemn ar trebui, de asemenea, să aleagă surse de aprovizionare care se bazează pe o silvicultură durabilă. Acest lucru înseamnă că din păduri se ia doar atât lemn cât poate crește din nou.

Sigiliile de calitate pot fi utile în evaluarea combustibililor din lemn. De exemplu, eticheta germană "Holz von hier" ("lemn local") identifică întreprinderile care se angajează să producă și să prelucreze lemnul în mod durabil. Lemnul trebuie să provină din silvicultură certificată FSC sau PEFC. În plus, există cerințe privind lungimea rutelor de transport. Trasabilitatea combustibilului este posibilă prin intermediul unui număr de identificare specific produsului de pe site-ul web al emitentului etichetei.

Depozitarea și arderea corectă a lemnului

După cum s-a menționat mai sus, manipularea sistemului de încălzire cu lemne, precum și calitatea combustibilului sunt importante pentru o funcționare eficientă și curată. Atunci când încălziți o casă cu lemne, există mai multe lucruri care trebuie luate în considerare atunci când selectați și depozitați combustibilul lemnos, precum și atunci când operați manual un sistem.

Combustibilul lemnos trebuie să fie suficient de uscat

Atunci când se încălzește cu lemn, conținutul de umiditate al combustibilului are o importanță deosebită. Pentru a se asigura că arde cât mai eficient și mai curat posibil, acesta ar trebui să aibă un conținut maxim de umiditate reziduală de 25 la sută pe baza greutății uscate. Acest lucru corespunde cerințelor din primul BImSchV [Ordinul german de imixtiune]. Deoarece lemnul proaspăt tăiat are un conținut de umiditate inerent de 50 până la 65 la sută, acesta trebuie să se usuce mai întâi timp de unul până la doi ani înainte de a fi utilizat. În caz contrar, acesta nu ar arde deloc într-un șemineu sau sobă sau ar reduce semnificativ eficiența. Acest lucru se datorează faptului că o parte din energia de ardere este necesară pentru a evapora apa. Prin urmare, puterea calorifică netă scade odată cu creșterea conținutului de apă. Prin urmare, este nevoie de mai mult lemn pentru încălzire, ceea ce crește costurile și emisiile de combustibil.

Pentru a verifica dacă buștenii sunt suficient de uscați se poate utiliza un aparat de măsurare a umidității. Este important de știut: Proprietățile scoarței pot fi diferite de cele ale restului lemnului. Prin urmare, pentru a evita erorile de măsurare, testul nu trebuie efectuat pe scoarță.

bușteni stivuiți

Crearea condițiilor optime de depozitare înainte de încălzirea cu lemne

Condițiile de depozitare au o mare influență asupra calității combustibilului. În cazul combustibililor produși industrial, cum ar fi peleții și brichetele din lemn, aceasta este relativ constantă. Pentru a păstra calitatea, acestea trebuie depozitate într-un loc uscat. Acest lucru este valabil și pentru combustibilul lemnos gata de ardere, care poate fi depozitat într-o pivniță fără probleme datorită conținutului său scăzut de umiditate. Pe de altă parte, buștenii proaspeți ar trebui stivuiți cât mai curând posibil pentru o uscare rapidă. Trebuie să se asigure întotdeauna o circulație suficientă a aerului. Mai multe sfaturi pentru depozitarea combustibilului lemnos:

  • Paleții protejează lemnul de umezeala de jos
  • O prelată sau un adăpost pentru combustibil lemnos îl protejează de ploaie și zăpadă
  • Distanța minimă față de peretele casei trebuie să fie de zece centimetri
  • Părțile de sud și de vest ale casei sunt potrivite pentru depozitarea lemnului

Încălzirea corectă cu lemne

După cum am menționat mai sus, sistemele de încălzire cu lemne cu funcționare automată sunt ideale pentru a încălzi în mod deosebit convenabil și ușor cu lemne. Erorile de funcționare sunt puțin probabile cu acestea. Cu toate acestea, se recomandă întreținerea regulată a sistemului de încălzire pentru a asigura o funcționare fără probleme. Pe de altă parte, în cazul sobelor cu lemne alimentate manual, este importantă funcționarea corectă pentru a asigura o ardere eficientă și curată. Următoarele puncte trebuie respectate în timpul aprinderii și funcționării încălzirii:

  • Utilizați numai aprinzătoare profesionale, cum ar fi vată de lemn îmbibată cu ceară, tampoane sau cuburi de iluminat
  • În plus, puneți în focarul pentru aprindere lemne de foc de grosimea aproximativă a degetelor
  • Pentru o alimentare suficientă cu oxigen, deschideți complet alimentarea cu aer de ardere atunci când aprindeți focul
  • De îndată ce buștenii ard complet, reduceți din nou alimentarea cu aer
  • Dacă s-au format cărbuni și sunt vizibile doar flăcări mici, adăugați mai mulți bușteni
  • Împingeți mai întâi cărbunele împreună, apoi așezați buștenii deasupra, cu marginea despicată în jos
  • Deschideți din nou alimentarea cu aer de ardere până când lemnele adăugate se aprind
  • Pentru a împiedica răcirea încăperii, închideți alimentarea cu aer după ce s-au stins cărbunii
Imaginea prezintă bușteni și peleți cu brichete în fața unei sobe pe lemne.

Luați în considerare designul sobei atunci când o aprindeți

Informații detaliate privind manipularea alimentării cu aer de ardere pot fi găsite, de obicei, în documentația producătorului. Atunci când vă încălziți manual cu lemne, este important să luați în considerare designul sobei sau al șemineului. Aceasta decide dacă trebuie aprinsă de sus sau de jos.

  • Cu grătar inferior - aprindere de jos: Așezați două straturi de lemn de foc pe grătarul deschis și puneți aprinzătoarele între bucățile de lemn de jos. Așezați doi-trei bușteni groși, cu muchia despicată în jos, pe bucățile de lemn de foc de sus și aprindeți brichetele.
  • Fără grătarul de jos - aprindere de sus: Așezați doi-trei bușteni pe podeaua curată a focarului cu marginea despicată orientată în sus. Așezați în straturi lemnele de foc deasupra. Așezați aprinzătoarele între bucățile de lemne și aprindeți-le.

Economisiți costurile prin încălzirea cu lemne

În vremuri de creștere a costurilor pentru combustibilii fosili, încălzirea cu lemne înseamnă și economie. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de prețurile la petrol și gaze, prețurile la peleți de lemn, bușteni și așchii de lemn au rămas relativ scăzute și stabile. Prin urmare, costurile de achiziție relativ avansate pentru tehnologiile inovatoare, cum ar fi cele utilizate în sistemele de încălzire cu peleți, merită, în special pe termen lung. Aceste costuri de achiziție avansate se datorează, printre altele, faptului că, pe lângă generatorul de căldură propriu-zis, este necesară și o tehnologie de stocare și transport asociată. Cu toate acestea, cei care se bazează pe tehnologii inovatoare pot economisi costuri atunci când se încălzesc cu lemne prin intermediul subvențiilor guvernamentale.

Sistemele de încălzire cu lemne beneficiază de subvenții guvernamentale

În Germania, statul contribuie la costurile unui nou sistem de încălzire cu lemne prin intermediul finanțării federale pentru clădiri eficiente din punct de vedere energetic (BEG). Beneficiază, în special, dezvoltatorii. Dacă sunt îndeplinite toate cerințele tehnice, rata subvenției este de 35%. Pentru generatoarele de căldură cu emisii deosebit de scăzute, cum ar fi cazanele de gazeificare a lemnului Viessmann Vitoligno 200-S și 300-S cu precipitator sau cazanul pe peleți Vitoligno 300-C cu precipitator, există un bonus suplimentar de inovare pe biomasă de cinci procente. În cazul în care încălzirea cu lemne este o alternativă la încălzirea cu petrol, prima de schimb crește rata de subvenție cu încă zece procente. Planificarea pe termen lung este, de asemenea, utilă. În cazul în care sistemul de încălzire este înlocuit în cadrul unui plan individual de renovare (iSFP), se poate solicita și așa-numita primă iSFP. Cu ajutorul acestuia, costurile eligibile pot fi reduse cu până la 55 la sută.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul