Reînnoirea sistemului de încălzire - începând de unde se face diferența
Potrivit Agenției pentru Energie din Renania de Nord-Westfalia și altora, încălzirea și apa caldă menajeră reprezintă în medie 70 % din costurile energetice ale gospodăriilor. Prin urmare, reînnoirea unui sistem de încălzire se poate amortiza după o perioadă scurtă de timp, chiar dacă reprezintă o provocare financiară. Subvențiile de stat pot contribui la rentabilizarea măsurii. Pentru a fi eligibile pentru acestea, trebuie să fie incluse energiile regenerabile. Acest lucru se datorează faptului că statul sprijină tocmai acele sisteme de încălzire care permit încălzirea cu energii regenerabile. În timp, acestea nu sunt benefice doar pentru portofelul dumneavoastră, ci și pentru mediu.
Când ar trebui să îmi reînnoiesc sistemul de încălzire?
Nu trebuie să așteptați momentul perfect pentru a vă reînnoi sistemul de încălzire - primăvara, vara și toamna sunt toate la fel de potrivite. Avantajul evident al înlocuirii unui sistem de încălzire în afara sezonului de încălzire este că există mai mult timp pentru îmbunătățiri; măsurile pot fi finalizate înainte de sosirea lunilor mai reci. Dar o înlocuire a sistemului de încălzire este posibilă și în lunile de iarnă și, de obicei, poate fi realizată în decurs de una până la trei zile. În afară de acești factori, este vorba mai ales de a fi atent la propriile variabile de cost și de a verifica în prealabil unde sunt punctele slabe ale vechiului sistem de încălzire.
În următoarele cazuri, merită o înlocuire:
- Cazane cu o vechime de aproximativ 25 de ani sau mai mult
- Cazane vechi care nu s-au defectat încă, dar care au deja 20 de ani (instalate în anii 2000)
- Cazane supradimensionate care ocupă mult spațiu în camera cazanelor și care funcționează la temperaturi permanent avansate ale apei din cazan
- În cazul în care un inspector de gaze de ardere constată defecte la valorile gazelor de ardere în timpul unei inspecții anuale (de exemplu, pierderi de gaze de ardere de peste 11 %)
- Cazanele cu temperatură constantă vechi de 30 de ani sunt supuse înlocuirii obligatorii în conformitate cu Legea germană privind energia în construcții (GEG)