Aflați despre alternativele la încălzirea cu petrol
Subiecte dintr-o privire
În timp ce sistemele de încălzire cu petrol joacă în prezent un rol secundar în clădirile noi, acestea sunt încă utilizate în multe clădiri existente. Există acum mai multe motive ca niciodată pentru încălzirea fără păcură - în afară de obligația de a înlocui sistemele de încălzire cu păcură. Renunțarea la combustibilii fosili reduce emisiile de CO2 și, în perioadele de creștere a prețului petrolului, și costurile de încălzire. Dar ce alternative există la încălzirea cu petrol și ce ar trebui luat în considerare atunci când alegeți? Ghidul nostru vă va ajuta să găsiți soluția potrivită.
Înlocuiți încălzirea cu ulei cu o pompă de căldură și încălziți-vă cu energie ecologică
Încălzirea cu energie ecologică este o alternativă bună la încălzirea cu petrol dacă doriți să deveniți independent de tipurile de combustibili fosili și să reduceți emisiile de CO2 la încălzire. Acest lucru se datorează faptului că pompele de căldură utilizează energia termică stocată în aer, sol sau apă subterană pentru a încălzi încăperile și a produce apă caldă menajeră. Acest lucru este posibil printr-un proces tehnic care ridică temperatura energiei ambientale și o transferă către sistemul de încălzire. Pentru ca pompa de căldură să funcționeze este nevoie de energie electrică. Cu toate acestea, 75 % din producția de căldură se bazează pe energia mediului. Doar 25 la sută din energia necesară pentru propulsie se bazează pe electricitate. Există, de asemenea, un potențial de economisire în acest caz. Persoanele care își transformă sistemul de încălzire cu petrol și optează pentru o pompă de căldură în combinație cu energia fotovoltaică (PV) pot genera singure o mare parte din energia electrică de care au nevoie.
Eficientă în special în cazul clădirilor noi și al celor modernizate
O pompă de căldură în locul încălzirii cu combustibil lichid oferă într-adevăr o eficiență mai mare? Pentru ca pompa de căldură să funcționeze eficient din punct de vedere energetic, temperatura apei de încălzire trebuie să fie scăzută atunci când intră în radiator. Acest lucru se datorează faptului că, cu cât este mai mare diferența de temperatură între temperatură pe tur și sursa de energie ambientală, cu atât este nevoie de mai multă energie și, prin urmare, de electricitate pentru producerea de căldură. O bună izolație și radiatoarele cu suprafață mare creează condițiile ideale. În timp ce acest lucru poate fi luat în considerare în avans în proiectele de construcții noi și de modernizare, condițiile din clădirile mai vechi nu sunt întotdeauna un dat. Cu toate acestea, există o soluție și în acest caz.
Soluții hibride în clădirile nemodernizate
Pentru proprietarii de clădiri mai vechi nemodernizate, care ar dori totuși să înlocuiască încălzirea cu ulei cu o pompă de căldură, o soluție hibridă oferă o opțiune. Pompa de căldură este apoi susținută de un generator de căldură tradițional în zilele deosebit de reci. În acest fel, reduceți nevoia de tipuri de combustibili fosili și, prin urmare, și dependența față de aceștia. Un instalator de sisteme de încălzire calificat va verifica condițiile de la fața locului și vă va consilia individual cu privire la opțiunile pe care le aveți pentru un nou sistem de încălzire într-o clădire mai veche. De asemenea, el/ea vă va oferi informații despre sistemele inovatoare, cum ar fi noul Vitocal. Pompa de căldură a fost special concepută pentru utilizarea în clădiri existente. Aflați mai multe despre cea mai recentă generație de pompe de căldură Viessmann:
Pompa de căldură dintr-o privire
- Încălzire cu energie termică gratuită din aer, apă sau sol
- Pentru producerea de energie electrică este necesară energia electrică (este posibilă combinarea cu energia fotovoltaică)
- Funcționare eficientă cu măsuri adecvate de modernizare și de însoțire
- Costurile variază în funcție de sursa de energie ecologică
Lemnul ca alternativă la încălzirea cu petrol
Persoanele care doresc să treacă la surse de energie regenerabilă ca alternativă la încălzirea cu petrol se pot încălzi și cu lemne. Ceea ce este poate cea mai originală metodă de încălzire este orice, dar nu este deloc demodată datorită tehnologiei moderne. Spre deosebire de pompa de căldură, generarea de energie este, de asemenea, legată de un proces de combustie, dar acesta este considerat neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când lemnul este ars, se eliberează doar atâta CO2 cât au absorbit copacii în timpul fazei de creștere. În cazul în care proprietarii de locuințe obțin combustibilul la nivel local, rutele de transport mai scurte înseamnă, de asemenea, că obținerea lemnului are un nivel scăzut de emisii. Încălzirea cu lemne oferă o serie de alternative la încălzirea cu petrol.
Peleți sau bușteni
Tehnologia utilizată pentru a transforma lemnul în energie este la fel de versatilă ca și lemnul însuși. Pentru proprietarii de locuințe, cazanele pe peleți și bușteni, cum ar fi cazanele Viessmann Vitoligno, prezintă un interes deosebit. Cazanele cu bușteni sunt alimentate manual cu bușteni tradiționali. Efortul necesar pentru funcționare este, prin urmare, mai mare, dar costurile de achiziție sunt în schimb ceva mai mici. Dacă un nivel ridicat de confort de operare este o prioritate, puteți converti sistemul de încălzire cu păcură la un sistem de încălzire pe bază de peleți. Acest lucru se datorează faptului că peleții presați de mici dimensiuni sunt standardizați și sunt transportați în mod complet automat în cazanul cu peleți cu ajutorul unui dispozitiv de transport. În ceea ce privește costurile de combustibil, buștenii au un avantaj. Acestea sunt mai ieftine decât peleții. Spre deosebire de păcură, însă, peleții au încă un preț relativ scăzut. În plus, fluctuațiile de preț sunt mai puțin relevante.
Spațiu suficient ca urmare a înlocuirii sistemului de încălzire cu ulei
Oricine intenționează să înlocuiască încălzirea cu petrol cu încălzirea cu lemne ar trebui să planifice un cilindru tampon. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de combustibilii fosili, procesul de ardere nu poate fi întrerupt atât de ușor. Pentru a asigura o funcționare eficientă, chiar și în cazul unei cereri fluctuante de căldură, surplusul de căldură este stocat temporar în cilindrul tampon pentru a fi utilizat ulterior. Spațiul necesar pentru cilindru este de obicei disponibil după ce se îndepărtează cazanul și rezervorul de ulei. Chiar și cei care doresc să înlocuiască încălzirea cu petrol cu un sistem de încălzire pe peleți nu trebuie, de obicei, să își facă griji cu privire la spațiul necesar pentru tehnologia de stocare și transport după îndepărtarea componentelor anterioare ale sistemului. Teoretic, totuși, unele dintre componentele vechiului sistem de încălzire cu păcură pot fi păstrate în continuare. De exemplu, rezervorul de ulei poate fi transformat într-un depozit de peleți.
Încălzirea cu lemne dintr-o privire
- Încălzire neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon cu bușteni sau peleți
- Costurile de combustibil sunt relativ scăzute și stabile
- Cilindrul tampon permite utilizarea eficientă a energiei
- Necesarul mare de spațiu după înlocuirea sistemului de încălzire cu ulei nu este problematic
O mai mare autosuficiență cu ajutorul sistemelor de încălzire care generează energie electrică
Alternativele posibile la încălzirea cu petrol sunt încălzirea cu pile de combustie și unitățile de cogenerare (CHP). Ambele sisteme funcționează conform principiului producerii combinate de căldură și energie electrică. Pe lângă căldura pentru încălzire, acestea generează și energie electrică, ceea ce, în perioadele cu prețuri avansate ale energiei electrice, este deosebit de eficient din punct de vedere energetic și al costurilor. Ca alternativă, energia electrică poate fi, de asemenea, introdusă în rețeaua publică, deși, având în vedere că tarifele de introducere a energiei electrice sunt reduse, în prezent nu prea are rost. Este important de știut că, deși pilele de combustie și unitățile de cogenerare funcționează după același principiu, ele produc căldură și electricitate în moduri diferite.
Nu sunt complet independente de sursele de energie fosilă
Atât încălzirea cu pile de combustie, cât și unitățile de cogenerare permit încălzirea fără petrol. Cu toate acestea, alternativele la încălzirea cu petrol nu îi fac pe oameni complet independenți de combustibilii fosili - chiar dacă pot fi utilizate de două ori. Generarea de energie electrică și termică în pilele de combustie se bazează pe un proces electrochimic. Materialul de plecare este hidrogenul, care se obține mai întâi din gazele naturale. Ca atare, o conexiune la gaz este o condiție prealabilă pentru funcționare. Cu modelele Vitovalor, Viessmann oferă atât sisteme compacte de încălzire cu pile de combustie, cât și module cu pile de combustie pentru completarea unui sistem de încălzire existent.
Componenta centrală a unităților de cogenerare a energiei termice și electrice este un motor cu combustie. Acesta poate funcționa cu petrol sau gaz. Motorul antrenează un generator care produce energia electrică. Căldura reziduală generată în timpul procesului de ardere este utilizată pentru încălzirea centrală și pentru încălzirea apei calde de consum.
Eficiența este legată de cererea de căldură
În cazul ambelor alternative la încălzirea cu păcură, energia electrică este produsă numai dacă se consumă energie termică în același timp. Deoarece încălzirea cu pile de combustie produce electricitate și căldură în proporții similare, aceasta este potrivită și în clădirile noi și modernizate cu cerere redusă de energie. Pentru o funcționare eficientă a unităților de cogenerare, cererea de căldură ar trebui să fie ceva mai mare. Acest lucru face ca această alternativă să fie mai potrivită pentru clădirile de apartamente mari. Pentru a asigura o proiectare optimă, Viessmann oferă unități de cogenerare Vitobloc cu diferite puteri.
Important: În acest caz, nu se recomandă combinarea cu un sistem solar termic, deoarece acesta reduce cererea de căldură. Situația este diferită în cazul instalațiilor fotovoltaice - în special în cazul unităților de cogenerare. Acest lucru se datorează faptului că sistemele fotovoltaice oferă un randament ridicat, în special vara, când este nevoie de puțină căldură. În timpul iernii, cererea mare de căldură asigură un randament bun de energie electrică din partea unității de cogenerare.
Informații despre unitățile de cogenerare, pe scurt
- Principiul de cogenerare combină producția de căldură și electricitate
- Autoconsumul de energie electrică produsă este deosebit de eficient
- Nu este complet independentă de tipurile de combustibili fosili
- Pentru o funcționare eficientă, trebuie să se țină cont de cererea de căldură
Gazul ca alternativă la încălzirea cu petrol
În ceea ce privește modernizarea sistemelor de încălzire, încălzirea pe gaz cu tehnologie în condensare a fost o alternativă populară la încălzirea cu petrol pentru o perioadă lungă de timp. Unul dintre motive a fost reprezentat de costurile de achiziție relativ scăzute și de tehnologia dovedită și testată. Având în vedere provocările climatice și creșterea costurilor combustibilului, cazanele cu condensare pe gaz cedează din ce în ce mai mult locul alternativelor regenerabile - și pe bună dreptate. Cu toate acestea, încălzirea hibridă pe gaz poate fi un bun pas intermediar pe această cale. Printre combinațiile posibile se numără următoarele:
- Cazan în condensaţie pe gaz + pompă de căldură
- Cazan în condensaţie pe gaz + încălzire cu lemne
- Cazan în condensaţie pe gaz + unitate de cogenerare
- Cazan în condensaţie pe gaz + sistem solar termic
Sistemele avansate de control asigură o funcționare eficientă. Cu ajutorul managerului de energie Viessmann Hybrid Pro Control, de exemplu, puteți opta pentru o funcționare deosebit de economică sau ecologică. Tehnologia cu condensare este utilizată uneori ca încălzire centrală de rezervă atunci când generatorul de căldură regenerativă nu funcționează eficient.