Achiziționarea unei pompe de căldură - mai multă eficiență, costuri mai mici

Achiziționarea unei pompe de căldură

Argumente puternice pentru a vă îndrepta spre viitorul încălzirii - prin achiziționarea unei pompe de căldură, economisiți costurile de încălzire pe termen lung și protejați mediul înconjurător, precum și clima. Aflați aici tot ce trebuie să știți despre achiziționarea pompelor de căldură Viessmann și despre opțiunile pe care acestea le oferă

O pompă de căldură vă permite să folosiți energia mediului într-un mod extrem de eficient. Acest lucru se datorează faptului că această energie - care este oricum disponibilă în totalitate și gratuit - este sursa de energie utilizată pentru a încălzi casa și apa caldă menajeră la o temperatură confortabilă. Înainte ca proprietarii să achiziționeze o pompă de căldură, este util să cunoască răspunsurile la câteva întrebări. Una se referă la tipul de pompă de căldură.

Tipuri de pompe de căldură - comparați înainte de cumpărare

În același mod în care "mașină" este un termen generic care acoperă multe stiluri și modele diferite, "pompă de căldură" este un termen generic pentru sistemele de încălzire care utilizează mediul înconjurător ca sursă de căldură. Diferitele surse și tehnologia sofisticată permit proprietarilor de locuințe să găsească sistemul de încălzire care li se potrivește cel mai bine și care le oferă căldură în mod fiabil și economic. Următoarea comparație a pompelor de căldură oferă o primă orientare cu privire la momentul în care merită să investiți într-un anumit tip de pompă de căldură. Care sunt avantajele unei pompe de căldură cu sursă de aer și unde poate fi utilizată cel mai economic o pompă de căldură cu apă/ sol? Puteți afla mai multe despre asemănările și diferențele dintre ele aici.

  

Caracteristici comune ale tuturor pompelor de căldură

După cum sugerează și numele, acest sistem de încălzire generează căldură prin presurizarea unui gaz, într-un mod similar cu o pompă de aer. Indiferent de sursa de căldură pe care o folosește sistemul de încălzire, procesul circuitului de refrigerare se află în centrul fiecărei pompe de căldură. Înainte ca căldura ambientală (aer, energie geotermală sau apă) să poată fi adusă la temperatura necesară, aceasta intră în conducte și ajunge la un schimbător de căldură prin care circulă agentul frigorific. Datorită proprietăților sale materiale speciale, refrigerantul se evaporă la temperaturi scăzute. Căldura generată în acest proces este prea scăzută pentru a fi utilizată pentru încălzire și apă caldă menajeră, moment în care intră în joc compresorul cu energie electrică pentru a ridica temperatura. Puteți afla cum arată în detaliu întregul proces în secțiunea intitulată Cum funcționează o pompă de căldură.

  

Diferențe între pompele de căldură

Oricine cumpără o pompă de căldură ar trebui să se familiarizeze cu una dintre principalele diferențe dintre diferitele tipuri: ce sursă de căldură este utilizată. În cele din urmă, acest lucru determină și locul unde este instalată pompa de căldură. Pe lângă aerul ambiant, aerul extras și apa subterană, o pompă de căldură poate extrage căldură și din sol. În cazul unui depozit de energie din gheață, toate cele trei surse de căldură pot furniza energia necesară. Care dintre aceste surse de căldură este mai potrivită depinde de circumstanțele individuale. Pompele de căldură din aer sunt utilizate foarte frecvent în practică, ceea ce se datorează în parte instalării lor relativ rapide. Desigur, și prețul joacă un rol important în acest caz. Până la urmă, o pompă de căldură aer/apă este cea mai eficientă din punct de vedere economic pentru încălzirea cu energie ecologică.

Pompele de căldură cu aer sunt printre cele mai răspândite pompe de căldură instalate în Germania. Acest lucru se datorează atât instalării lor simple și rapide, cât și costurilor de investiție relativ scăzute. O pompă de căldură convențională cu aer extrage căldura din aerul exterior și o ridică la temperatura necesară prin procesul de circuit de refrigerare. În funcție de model, aparatele pot fi instalate fie în exterior, fie în interior. În cazul aparatelor monobloc instalate în exterior, circuitul de refrigerare este complet încorporat în pompa de căldură. Energia termică generată este transportată în clădire cu ajutorul apei de încălzire. În cazul pompelor de căldură split, circuitul de agent frigorific este separat. Căldura este transportată prin conducta de agent frigorific în interiorul clădirii, unde se află schimbătorul de căldură al evaporatorului. Acest lucru garantează faptul că unitatea exterioară nu îngheață, chiar și în cazul unei pene de curent.

O formă specială de pompă de căldură aer/apă este cunoscută sub denumirea de pompă de căldură cu aer extras. În loc de aer exterior, această pompă de căldură folosește aerul extras din încăperi, care tinde să fie mult mai cald. Acest lucru înseamnă că compresorul are mai puțin de lucru pentru a atinge temperaturile necesare. Cu toate acestea, volumul de aer este de obicei limitat, ceea ce înseamnă că nu este posibilă funcționarea în mono mod. De regulă, aceste tipuri de pompe de căldură sunt utilizate pentru sarcini termice foarte mici.

  

În comparație cu aerul exterior, căldura geotermală este relativ ridicată sub o anumită adâncime. În plus, aceasta rămâne constantă iarna, chiar și atunci când stratul superior al solului este deja înghețat. Pompele de căldură cu apă/ sol funcționează foarte eficient și ating un COP de până la 5,0. Există două metode de bază din care puteți alege atunci când vine vorba de extragerea căldurii geotermale. Dacă spațiul este limitat, sondele geotermale sunt cea mai bună opțiune. Acestea sunt înfipte în pământ pe verticală sau înclinate prin foraje și extrag căldura din pământ la o adâncime de 40-100 de metri.

Ca alternativă la sondele geotermale, colectorii geotermici au nevoie doar de o adâncime mică, de aproximativ unu până la doi metri, adică sub linia de îngheț. Pe de altă parte, aceștia necesită mult mai mult spațiu datorită instalării lor orizontale și pe suprafețe mari. Puteți afla în detaliu despre modul în care este recuperată căldura în secțiunea intitulată Cum funcționează o pompă de căldură sistem sol/apă.

  

Apa subterană este, de asemenea, o sursă excelentă de căldură, asigurând temperaturi constant  avansate pe tot parcursul anului. Sunt necesare două puțuri pentru recuperarea căldurii. Pentru ca pompa de căldură apă/apă să funcționeze eficient, compoziția apei subterane și volumul de apă trebuie să îndeplinească cerințele minime.

Ce pompă de căldură să cumpărați pentru fiecare casă?

Atunci când se ia în considerare tipul adecvat de pompă de căldură, sursa de căldură nu trebuie niciodată neglijată. Pentru că, în timp ce pompele de căldură cu sursă de aer sunt folosite aproape peste tot, funcționarea unei pompe de căldură cu sol/apă nu are sens, sau s-ar putea să nu fie chiar permisă, în orice locație. Pentru instalarea sondelor geotermice sunt necesare foraje. În principiu, forările de adâncime fac obiectul dispozițiilor legislației miniere și trebuie raportate autorității competente.

Acest lucru este valabil și pentru sondele geotermice ale pompelor de căldură cu sol/apă, motiv pentru care aceste sisteme nu sunt adecvate pentru fiecare locuință. Pe lângă sursa de căldură, este important să se analizeze și ce sistem de încălzire este instalat. Pompele de căldură hibride, de exemplu, sunt potrivite în special pentru sistemele de încălzire cu radiatoare cu temperaturi mai avansate.

Achiziționarea unei pompe de căldură cu sol/apă fără autorizație de foraj

În cazul în care proprietarii de locuințe doresc să beneficieze în continuare de avantajele unei pompe de căldură cu sol/apă, în ciuda lipsei unui permis de foraj, aceștia pot trece la colectoare de suprafață. Cu toate acestea, aceștia au nevoie de suficient spațiu liber pentru a fi disponibili pentru instalarea lor. Cât de mare trebuie să fie exact suprafața depinde de factori precum natura solului și, bineînțeles, de cererea de căldură a casei. Ca regulă generală, suprafața colectoarelor ar trebui să fie de o dată și jumătate sau de două ori mai mare decât suprafața de locuit care urmează să fie încălzită. În plus, zona colectorului nu ar trebui să fie construită pe ea, astfel încât solul să se poată regenera mai repede cu ajutorul soarelui și al ploii.

Ca alternativă la colectoarele de suprafață, consumatorii pot folosi și colectoare de șanț, care, datorită designului lor, ating o rată de extracție mult mai mare pe metru pătrat.

  

Depozitul de energie de gheață ca alternativă

Imaginea prezintă o reprezentare grafică a unui sistem de încălzire cu gheață ca o formă specială de pompă de căldură.

Depozitul de energie de gheață este o formă specială de pompă de căldură. Funcționează cu o eficiență ridicată, deoarece combină cele trei surse de energie: aerul ambiant, căldura geotermală și radiația solară.

Un acumulator de energie din gheață constă într-un rezervor de beton fără izolație care este umplut cu apă. În interior se află turbulatoare cu țevi prin care circulă antigelul. Apa servește drept sursă primară de căldură și este înghețată și dezghețată în mod selectiv. În plus față de căldura conținută în sol, un absorbant solar de aer susține activ procesul de dezghețare. Pentru etapele individuale ale acestui proces, vă rugăm să consultați secțiunea intitulată Depozit de energie pentru gheață.

Pentru instalare, depozitul de energie din gheață necesită o suprafață de aproximativ patru metri pătrați și o adâncime de patru metri, de asemenea. Pentru acest tip de sistem nu este necesară o autorizație oficială de construcție. Acest lucru face ca un depozit de energie de gheață să fie o alternativă viabilă la un sistem convențional de sonde geotermice.

Imaginea copacilor verzi din pădure simbolizează beneficiile ecologice ale unei pompe de căldură.
Picture: @ frytkownica / Shutterstock.com

Avantajele unei pompe de căldură

Silențioasă, fiabilă și economică. Pentru mulți oameni, o pompă de căldură rămâne sistemul optim de încălzire, deoarece utilizează energia ecologică gratuită, disponibilă oricum, și este potrivită pentru încălzire și apă caldă menajeră. În plus, statul sprijină în mod activ achiziționarea de pompe de căldură prin subvenții atractive. Beneficiile unei pompe de căldură se împart, în esență, în trei categorii: economice, de mediu și de politică economică.

Cu câțiva ani în urmă, încălzirea cu energie electrică era considerată neeconomică și neecologică, deoarece pierderile de eficiență erau foarte mari, iar energia electrică era produsă în principal din cărbune. De atunci, însă, majoritatea pompelor de căldură au devenit foarte eficiente și mențin costurile de încălzire la un nivel permanent scăzut. Unul dintre principalele motive pentru acest lucru este energia ecologică ca sursă de căldură. Spre deosebire de gazele naturale și petrol, energia de mediu nu este supusă fluctuațiilor economice sau politice. Cel mai important, este întotdeauna disponibilă și gratuită.

Alte avantaje economice ale unei pompe de căldură sunt funcționarea sa cu mentenanță redusă și subvențiile atractive disponibile de la stat. Secțiunea privind subvențiile pentru pompele de căldură explică modul de solicitare a acestora.

  

Un alt punct în favoarea achiziționării unei pompe de căldură este nivelul ridicat de fiabilitate operațională și posibilitatea de a obține energie electrică la un preț redus. În plus, majoritatea pompelor de căldură Viessmann sunt capabile să reducă temperatura în lunile mai calde ale anului, folosind funcția de răcire activă și pasivă. Alte avantaje economice ale unei pompe de căldură sunt:

  • Fără costuri pentru un inspector de coș de fum și gaze de ardere
  • Creșterea valorii proprietății la vânzare
  • Îndeplinește toate cerințele EnEV pentru construcțiile noi și clădirile vechi renovate

Eficiența joacă un rol foarte important în achiziționarea unui sistem de încălzire. Cu toate acestea, odată cu creșterea gradului de conștientizare a problemelor de mediu, protecția climei devine din ce în ce mai importantă. Dacă investiți astăzi într-o pompă de căldură, contribuiți, de asemenea, în mare măsură la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră nocive CO₂.

Pompele de căldură utilizează energie regenerabilă pentru încălzire și necesită doar o cantitate mică de energie electrică, ceea ce înseamnă mai puțină nevoie de extragerea și arderea combustibililor fosili. Bilanțul CO₂ al energiei electrice utilizate pentru încălzire este semnificativ mai mic în comparație cu alte sisteme de încălzire pe bază de combustibili fosili. Dacă se adaugă și energia de acționare ecologică, o pompă de căldură poate funcționa în întregime fără emisii de carbon.

Statisticile ilustrează, de asemenea, modul în care beneficiile de mediu ale unei pompe de căldură sunt puse în practică: conform Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice și Energie, numai utilizarea surselor de energie regenerabilă pe piața de încălzire a permis evitarea a aproximativ 37 de milioane de tone de CO₂ în Germania în 2016. Prin comparație, emisiile legate de energie în sectorul transporturilor s-au ridicat la 166,2 milioane de tone în același an.

În afară de costurile de investiție mai mici în comparație cu alte pompe de căldură, pompele de căldură cu sursă de aer au și alte avantaje. Modernizarea este posibilă în orice moment, fără a fi necesară obținerea unei aprobări oficiale. În plus, o pompă de căldură aer/apă are o amprentă la sol foarte mică, ceea ce o face potrivită atât pentru proiectele de construcții noi, cât și pentru cele de modernizare.

În cazul în care există opțiunea de a utiliza o pompă de căldură sistem sol/apă, proprietarii de locuințe ar trebui să ia în considerare serios achiziționarea uneia. Datorită temperaturilor de ieșire constant  avansate pe tot parcursul anului, aceste pompe de căldură funcționează foarte eficient.

În esență, căldura poate fi extrasă din sol în două moduri - dacă spațiul este limitat, sunt potrivite sondele geotermale care sunt înfipte adânc în pământ. Dacă, pe de altă parte, casa care urmează să fie încălzită are o grădină suficient de mare pe care nu se construiește, colectoarele geotermale oferă o alternativă rezonabilă. Asemănători încălzirii prin pardoseală, aceștia sunt amplasați sub stratul superior al solului. De acolo, ei extrag căldura din stratul de pământ și o transferă către evaporator. Pe lângă colectoarele de suprafață, colectoarele de șanț sunt, de asemenea, o opțiune. Aceștia necesită un spațiu semnificativ mai mic.

  

"Tranziția energetică" este un proiect lansat de guvernul german cu scopul de a acoperi necesarul de energie al Germaniei aproape exclusiv cu energii regenerabile până în 2050. Mulți experți consideră că o strategie care poate atinge acest obiectiv este combinarea piețelor de energie electrică și termică, precum și a transporturilor, cunoscută și sub numele de cuplare sectorială. În special pe piețele de electricitate și de încălzire, pompele de căldură sunt un instrument important, deoarece:

  • energia electrică devine mai curată datorită extinderii centralelor electrice ecologice
  • surplusul de energie de la turbinele eoliene și de la sistemele fotovoltaice trebuie să fie utilizat în mod rațional (power to heat)
  • Pompele de căldură actuale funcționează foarte eficient și pot contribui la decongestionarea rețelelor publice.

Cu o pondere tot mai mare a electricității verzi în mixul energetic, precum și cu o eficiență ridicată, pompele de căldură funcționează într-un mod mai prietenos cu clima decât tehnologiile de încălzire bazate pe arderea combustibililor. De asemenea, ele asigură o aprovizionare cu căldură durabilă și regenerabilă pe tot parcursul anului - și în cantități mari. Teoretic, ele pot contribui la valorificarea surplusului de energie de la turbinele eoliene și de la sistemele fotovoltaice, asigurând astfel stabilitatea rețelei. Pentru mulți experți, toate acestea fac din pompa de căldură tehnologia perfectă pentru cuplarea sectorului.

Cu toate acestea, există încă unele obstacole în calea punerii în aplicare. În primul rând, nu există condițiile-cadru juridice necesare pentru a oferi operatorilor o certitudine juridică suficientă în ceea ce privește prețurile favorabile la energie. În al doilea rând, energia electrică este încă grevată de taxe și impozite avansate. Politicienii sunt chemați să modifice legea în consecință cât mai curând posibil. Cu toate acestea, atunci când au fost chestionați, instalatorii HVAC rămân optimiști în ceea ce privește faptul că cererea de pompe de căldură va crește semnificativ în anii următori.

Înainte de cumpărare - cererea de căldură și radiatoare

Pompele de căldură nu numai că utilizează diferite surse de căldură, dar sunt disponibile și în mai multe game de putere. Înainte de a cumpăra o pompă de căldură, proprietarii de locuințe ar trebui să ia în considerare cel puțin două aspecte - cererea de căldură și utilizarea pompei de căldură. Cererea de căldură va varia în funcție de starea energetică a clădirii și de comportamentul utilizatorului. Pentru ca pompa de căldură să funcționeze cât mai eficient posibil, aceasta trebuie proiectată în consecință.

Celălalt aspect se referă la utilizare. O pompă de căldură poate funcționa fie în mono mod, fie în mod dual. În timp ce majoritatea clădirilor noi se pot descurca cu o singură pompă de căldură, mulți renovatori de locuințe optează adesea pentru o soluție combinată atunci când modernizează. În acest caz, pompa de căldură funcționează împreună cu sistemul de încălzire existent, intact, și oferă proprietarilor de sisteme nu numai o alimentare sigură cu căldură, ci și un grad extrem de ridicat de flexibilitate în ceea ce privește prețul combustibilului.

În secțiunea noastră de sfaturi, veți găsi mai multe sfaturi privind Achiziționarea unui nou sistem de încălzire.

Spre gama de produse

Radiatoarele potrivite

Pentru o funcționare economică, nu doar puterea trebuie să fie cea potrivită. De asemenea, radiatoarele și clădirea în sine trebuie să fie cât mai potrivite pentru pompa de căldură. Două condiții prealabile pentru o funcționare eficientă, în mono mod, sunt radiatoarele care pot gestiona temperaturi de debit scăzute și valori energetice favorabile ale clădirii. În practică, încălzirea prin pardoseală combinată cu o pompă de căldură s-a dovedit a fi foarte eficientă.

Momentul ideal pentru a cumpăra

Înainte ca proprietarii să achiziționeze o pompă de căldură, ar trebui să analizeze cu atenție momentul potrivit. Pentru a preveni un impact asupra confortului, este recomandabil să aleagă lunile mai calde ale anului pentru o  consultanță de specialitate, achiziție, instalare și punere în funcțiune. Aceasta este perioada în care cererea de căldură și apă caldă menajeră este foarte scăzută.

Gama de produse

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul