Criza energetică: cauze, soluții și opțiuni

Solicitați o consultație gratuită
Conducta care se întinde până la orizont.
(Foto: ©ssuaphotos/Shutterstock.com)

În cazul în care cererea de energie nu mai poate fi satisfăcută cu mijloacele și rezervele disponibile, apare o criză energetică. Acest lucru are consecințe profunde asupra vieții sociale și economice. Istoria este plină de exemple, până în zilele noastre. În acest ghid, vom clarifica cauzele și consecințele și vom arăta care sunt tehnologiile potrivite pentru depășirea crizei energetice.

Ce este o criză energetică?

Industria, gospodăriile private, comerțul și transporturile au nevoie de energie. Până de curând, cererea de energie era satisfăcută în principal de combustibilii fosili, adică prin arderea cărbunelui, a gazului și a petrolului. Spre deosebire de biomasă și de energiile regenerabile, aceste surse de energie sunt denumite tipuri de combustibili fosili. Atunci când rezervele de energie existente nu mai sunt disponibile în cantități suficiente pentru a satisface cererea, apare o criză energetică.

Lipsa de combustibil ca o cauză - exemple din trecut

Istoria abundă în exemple de crize energetice, de la penuria de lemn din Anglia secolului al XVIII-lea până la crizele petroliere de la începutul și sfârșitul anilor 1970. Nu trebuie să uităm nici scenariul de criză pe care ni-l rezervă schimbările climatice, cu toate consecințele sale ecologice și economice. La baza tuturor crizelor energetice se află faptul că o sursă de energie încercată și testată nu mai poate fi utilizată în aceeași măsură ca înainte. Din punct de vedere istoric, acest lucru s-a aplicat cel mai frecvent petrolului. Dar au existat și crize care au afectat aprovizionarea cu gaze naturale și electricitate.

În funcție de sursa de energie, motivele penuriei acesteia variază. În Anglia istorică, aprovizionarea cu lemn a dispărut din cauza tăierii excesive a copacilor pentru construcția de nave. Crizele petroliere din secolul trecut au apărut din cauza exploziei prețurilor datorate unei penurii artificiale a materiei prime. Ca atare, securitatea aprovizionării noastre cu energie este amenințată nu numai atunci când sunt atinse limitele naturale ale unei materii prime, ci și atunci când evoluțiile geopolitice duc la penurie. Cel mai recent exemplu îl reprezintă războaiele care evidențiază dependența de importurile de petrol și gaze a țărilor implicate în conflicte.

Vârful mondial al petrolului - criza finală

Indiferent de evenimentele politice globale, care se pot schimba brusc și grav, ne așteaptă o criză finală - momentul în care rezervele naturale de petrol se vor epuiza. Este imposibil să se stabilească o dată pentru acest moment, cunoscut sub numele de peak oil global, dar un lucru este totuși clar. Mai devreme sau mai târziu, resursele fosile vor fi epuizate. Acesta este unul dintre motivele pentru care extinderea surselor alternative de energie are o prioritate atât de mare. Există însă și alte motive.

Schimbările climatice accelerează criza energetică

Tipurile de combustibili fosili sunt principala sursă a schimbărilor climatice provocate de om. Arderea acestora eliberează dioxid de carbon (CO₂), care, combinat cu alte emisii de gaze cu efect de seră, provoacă încălzirea globală. Consecințele sunt furtuni mai frecvente, valuri de furtună din cauza creșterii nivelului mării și secetă, împreună cu pierderi de recolte. Oamenii de știință estimează că pagubele previzibile se ridică la zeci de miliarde de euro. O treime din emisiile globale de CO₂ provin din alimentarea cu energie a clădirilor. În gospodăriile private, la rândul lor, până la 80 % din consumul de energie este dedicat încălzirii. În acest caz, există un potențial enorm de economisire care poate fi utilizat pentru a evita criza energetică. Cheia în acest sens este reprezentată de energiile regenerabile.

Utilizarea energiilor regenerabile ca soluție de ieșire din criză

Trecerea la energia regenerabilă are potențialul de a stopa schimbările climatice nedorite și de a reduce dependența de combustibilii fosili. Sursele de energie regenerabilă includ toate sursele de energie care sunt practic inepuizabile sau care se reînnoiesc suficient de repede. Printre acestea se numără:

  • Energia geotermală (energie ecologică)
  • energia solară
  • Biomasa (de exemplu, lemnul)

Pentru a putea utiliza în mod eficient energiile regenerabile, există o serie de tehnologii disponibile pentru sectoarele casnic, comercial și al autorităților locale. Acestea includ:

  • Pompe de căldură
  • Sisteme fotovoltaice
  • Sisteme solare termice
  • Sisteme de încălzire pe peleți

Următorul videoclip arată modul în care generatoarele de căldură regenerabile contribuie la o mai mare independență față de combustibilii fosili, folosind ca exemplu noua pompă de căldură Viessmann Vitocal:

Femeie de afaceri care ține în mână un bec.
(Foto: ©mongta studio/Shutterstock.com)

Deoarece trecerea la generatoare de energie termică regenerabilă nu poate fi realizată peste noapte, iar energiile regenerabile nu sunt în totalitate gratuite, există și alte măsuri care joacă un rol în evitarea crizei energetice. În primul rând, există economii de energie și o mai mare eficiență energetică. În mediile casnice, acest lucru poate fi realizat uneori cu măsuri simple, după cum se explică în secțiunea următoare.

Măsuri și sfaturi pentru criza energetică: ce pot face eu însumi?

Având în vedere recentele crize de aprovizionare cu energie, utilizatorii privați și proprietarii de locuințe se confruntă cu o întrebare simplă... Ce pot face singur? Cum pot să economisesc energie? Și aș putea chiar să devin independent de combustibilii fosili, ale căror prețuri fluctuează atât de mult? Următoarea listă prezintă o serie de măsuri pe care le puteți lua pentru a vă spori eficiența și economiile. Dacă faceți clic pe un link, veți ajunge la ghidul corespunzător.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul