Pompă de căldură aer/apă - aerul ca sursă de căldură

În imagine este prezentată pompa de căldură cu sursă de aer Vitocal 200-A

Pompă de căldură aer/apă se numără printre cele mai utilizate tipuri de încălzire în Germania. Dacă proprietarii de locuințe decid să utilizeze pompe de căldură cu sursă de aer, pot beneficia de subvenții guvernamentale atractive.

Cum funcționează pompă de căldură aer/apă

Modul în care pompa de căldură generează energie termică cu ajutorul aerului poate fi descris folosind exemplul unui frigider. În timp ce frigiderul canalizează aerul cald către exterior, pompă de căldură aer/apă aduce căldura din aerul ambiant în încăpere. Mai exact, un ventilator aspiră în mod activ aerul ambiant și îl transferă către un schimbător de căldură cu aer (evaporator) încorporat în pompa de căldură. În interiorul acestuia se află un agent frigorific în circulație, care își schimbă starea fizică la temperaturi scăzute și se evaporă. Pentru a ridica acești vapori de agent frigorific la un nivel care poate fi utilizat pentru încălzire și pentru încălzirea apei calde menajere, aceștia sunt comprimați cu ajutorul unui compresor. O descriere detaliată a acestui proces poate fi găsită în secțiunea privind modul de funcționare a pompei de căldură cu sursă de aer.

Pompă de căldură aer/apă se numără printre cele mai frecvent utilizate pompe de căldură. Acest lucru nu se datorează doar costurilor de investiție relativ scăzute, ci și opțiunilor divergente de instalare.

În versiunea monobloc, toate componentele utilizate pentru generarea de căldură sunt amplasate în interiorul pompei de căldură. Deoarece țevile de legătură dintre unitățile interioare și exterioare sunt umplute doar cu apă, aceste unități pot fi puse în funcțiune rapid și ușor. Antreprenorul care efectuează lucrările nu trebuie să dețină un certificat de agent frigorific pentru a efectua aceste lucrări. Și, deoarece majoritatea aparatelor funcționează foarte silențios, acestea pot fi amplasate în apropierea camerei de zi.

Deoarece clădirile mai vechi diferă foarte mult în funcție de vechimea și istoria lor, sunt necesare diferite tipuri și cantități de lucrări. Pentru a găzdui și a opera în mod rațional un nou sistem de încălzire într-o clădire mai veche, este posibil să fie nevoie să fie actualizate și spațiile, sistemul de evacuare a fumului, coșul de fum și izolația termică. Detaliile exacte pot fi furnizate de un instalator de încălzire numai după o inspecție amănunțită.

În imagine este prezentată o pompă de căldură cu sursă de aer cu o unitate exterioară
Vitocal 222-S: Pompă de căldură aer/apă cu o unitate exterioară

Avantajele unei Pompă de căldură aer/apă

Beneficiile unei Pompă de căldură aer/apă diferă în funcție de perspectivă. Pentru a clasifica mai bine aceste pompe, este util să se facă o diferență între beneficiile lor de bază și cele mai specifice.

Printre avantajele de bază ale unei pompe de căldură cu sursă de aer se numără, în primul rând, faptul că este o sursă de căldură gratuită și, din punct de vedere uman, infinită. Utilizarea acestei surse de energie îi face pe proprietarii de sisteme să fie puțin mai puțin dependenți de furnizorii de combustibil de până acum. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de păcură sau de gazele naturale, aerul ambiant nu este supus fluctuațiilor economice sau politice. În plus, costurile pentru coșurile de fum și inspectorii de gaze de ardere vor deveni un lucru de domeniul trecutului. Atunci când proprietarii de locuințe decid să utilizeze o pompă de căldură aer/apă, se pot baza pe o fiabilitate operațională ridicată și pe o creștere a valorii proprietății lor. Alte beneficii economice ale unei pompe de căldură cu sursă de aer sunt subvențiile atractive de la stat și funcționarea cu mentenanță redusă.

Următoarea listă oferă o imagine de ansamblu a beneficiilor unei pompe de căldură cu sursă de aer:

  • Sursă de căldură gratuită, disponibilă în orice moment al zilei
  • Costuri de investiție relativ scăzute
  • Extindere posibilă datorită funcției de cascadă
  • Nu este nevoie de autorizație oficială
  • Adecvată atât pentru construcții noi, cât și pentru proiecte de modernizare
  • Este posibilă modernizarea

Prin utilizarea unei pompe de căldură cu sursă de aer, proprietarii de sisteme nu numai că mențin costurile de încălzire la un nivel scăzut pe termen lung. De asemenea, ei reduc în mod vizibil impactul asupra mediului al emisiilor de CO₂. Dacă proprietarii aleg, de asemenea, să achiziționeze energia electrică a pompei de căldură din resurse ecologice, sistemul poate funcționa complet neutru din punct de vedere al emisiilor de CO₂.

Protecția mediului este importantă și la nivelul politicii climatice. Mulți experți consideră că tranziția energetică poate fi realizată cu ajutorul pompelor de căldură. Cuvânt-cheie: Cuplarea sectorială, adică fuziunea inteligentă a piețelor de electricitate și de încălzire. La urma urmei, chiar și în prezent, centralele electrice ecologice trebuie să fie oprite din când în când pentru a nu pune în pericol stabilitatea rețelei. Pompele de căldură pot capta acest surplus de energie, îl pot stoca termic și apoi îl pot utiliza pentru a furniza căldură pe tot parcursul anului.

Avantaje față de alte pompe de căldură

Pe lângă aerul ambiant, solul și apele subterane furnizează și ele energie termică din care pompele de căldură pot genera energie termică. Atunci când proprietarii de locuințe se confruntă cu o decizie de achiziție, aceștia nu ar trebui să ignore beneficiile pompei de căldură cu sursă de aer față de alte tipuri de pompe de căldură. Acestea sunt destul de numeroase.

În comparație cu pompele de căldură cu sol sau cu apă/apă, costurile de investiție pentru o pompă de căldură cu aer sunt relativ scăzute. Unul dintre motivele pentru acest lucru este modul în care este exploatată sursa de căldură. Spre deosebire de o pompă de căldură cu apă/ sol, nu este necesară nici excavarea solului și nici forarea adâncă. În schimb, unitatea exterioară a unei pompe de căldură cu sursă de aer este flexibilă în ceea ce privește instalarea sa. Aceasta poate fi plasată pe o bază sau pe un suport de perete și extrage căldura din aerul exterior. Are o amprentă la sol de aproximativ un metru pătrat, în funcție de model.

Efortul de planificare pentru o pompă de căldură aer/apă este redus, deoarece trebuie să se țină cont doar de puterea de încălzire adecvată și de protecția împotriva zgomotului. Nu este necesară o autorizație oficială, spre deosebire de o pompă de căldură cu apă sau apă/apă. Calculatorul de sunet poate ajuta la evaluarea propagării sunetului.

Pompele de căldură moderne cu sursă de aer de la Viessmann funcționează foarte silențios și abia se aud în timpul funcționării. Realizarea acestui lucru a necesitat ani de muncă intensivă de cercetare și dezvoltare. Pompele de căldură Viessmann dispun de un design acustic avansat, în cadrul căruia toate componentele pompei de căldură au fost proiectate pentru a minimiza zgomotul. Zgomotele de joasă frecvență care sunt percepute ca fiind deosebit de enervante au fost reduse la minimum.

Un alt avantaj al pompei de căldură cu sursă de aer este instalarea sa simplă. În funcție de model, aceasta poate fi montată fie complet în interior, fie în exterior. În cazul în care spațiul este limitat, versiunea split este o soluție optimă. Aici, aparatul este împărțit într-o unitate interioară și una exterioară, majoritatea componentelor, cum ar fi ventilatorul, evaporatorul și compresorul, fiind amplasate în unitatea exterioară. Unitatea interioară conține doar condensatorul și componentele hidraulice, precum și unitatea de control. Datorită instalării lor simple, pompele de căldură cu sursă de aer sunt ideale pentru proiectele de modernizare.

Imaginea prezintă unitatea exterioară a unei pompe de căldură
Vitocal 300-A: unitatea exterioară a unei pompe de căldură

Este posibilă și utilizarea de către autoritățile locale și comerciale

Pe lângă responsabilitatea sa față de mediu, unul dintre avantajele unei pompe de căldură cu sursă de aer este faptul că este rapid și ușor de utilizat, în special în sectorul autorităților locale și în cel comercial. Pentru sectorul autorităților locale, de exemplu, Vitocal 300-A oferă o putere nominală de încălzire de până la 47,2 kilowați. A fost proiectată pentru a fi optimizată din punct de vedere fonic. Într-o cascadă de 5, acesta atinge o putere de până la 236 kilowați.

Gama de produse: Pompe de căldură cu sursă de aer

Pompele de căldură cu sursă de aer Vitocal 250-A și 252-A sunt deosebit de potrivite pentru proiecte de modernizare, iar pompă de căldură aer/apă Vitocal 200-A pentru proiecte de construcții noi. În comparație cu un sistem de sol/apă, investiția într-o pompă de căldură aer/apă este mai mică, deoarece nu sunt suportate costurile de instalare a unui colector geotermal sau de forare a unor găuri pentru sonde geotermice. Pompele de căldură pot fi instalate atât în interior, cât și în exterior. Instalarea în exterior este o soluție deosebit de eficientă din punct de vedere al spațiului. Doar unitatea de control este montată pe peretele din casă.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul