Tips & tricks pentru alegerea celui mai bun sistem de panouri fotovoltaice
Panourile fotovoltaice sunt una din cele mai eficiente, dar și mai puțin poluante metode de producere a energiei electrice. Ele se instalează ușor dacă apelezi la o echipă de profesioniști în domeniu precum personalul calificat de la Viessmann și de asemenea, pe termen lung reprezintă o investiție foarte bună, care te ajută să economisești mulți bani. Dar pentru a beneficia la maxim de toate avantajele oferite de sistemele fotovoltaice, trebuie să ar fi bine să ții cont de următoarele sugestii în alegerea panourilor solare potrivite pentru locuința ta!
Tipul sistemului fotovoltaic
Există trei tipuri de sisteme fotovoltaice după modul lor de instalare și după relația lor cu rețeaua publică de curent electric: sisteme on-grid, off-grid și hibrid. Sistemele on-grid se conectează la rețeaua publică de energie electrică, iar atunci când produci cu sistemul tău mai mult curent electric decât consumi, surplusul se pompează în rețea. În mod similar, dacă nu reușești să acoperi nevoia de consum cu ceea ce produci, atunci același sistem trage curent din rețea. Aceste sisteme sunt foarte bune, dar te fac să rămâi dependent de furnizorii de energie cu care ești obligat să închei un contract de prestări servicii. Sistemele off-grid sunt dotate cu acumulatori care stochează energia produsă în plus și îți permit s-o folosești atunci când nu reușești să produci suficient curent electric din cauza vremii sau din cauza altor factori de mediu. Și aceste sisteme sunt o soluție bună pentru cei care vor să-și producă curent electric de unii singuri și să nu depindă de niciun furnizor, dar pe de altă parte, când le folosești și energia din acumulatori, dacă nu reușești să produci iar suficient, riști să te confrunți cu pene de curent. Și în final, sistemele fotovoltaice de tip hibrid îmbină avantajele celorlalte două tipuri de sisteme prezentate anterior, dar sunt mai scumpe. În ceea ce privește alegerea sistemului potrivit, totul depinde de infrastructura zonei tale și bugetul tău de investiție. Nu te poți lega la rețeaua publică de curent? Atunci trebuie să optezi pentru un sistem off-grid. Pe de altă parte, dacă ai acces la această rețea poți alege un sistem hibrid dacă bugetul îți permite sau un sistem on-grid dacă nu ai prea mulți bani de investit.
Numărul de panouri solare
Nu există un număr magic în ceea ce privește panourile solare necesare unui sistem fotovoltaic. Există locuințe care se descurcă doar cu șapte și există și locuințe care au nevoie de 10 sau mai mult. Totul depinde de cât de mult consumă aparatele casnice și electrocasnice din casa ta. Ca să afli ce valoare are acest consum, analizează puțin factura la curentul electric și vezi cât ai consumat în fiecare lună. Cei mai mulți specialiști recomandă să investești într-un număr de panouri solare care să acopere consumul lunar mediu. Dar noi, pentru a te asigura că nici măcar în lunile de iarnă nu rămâi fără curent, te sfătuim să iei ca reper o lună cu un consum mai mare pentru a fi sigur că indiferent de vremea de afară sau de nevoile tale ești acoperit.
Spațiul necesar pentru montarea panourilor solare
Știai că panourile solare pot fi montate pe orice tip de acoperiș? Reține această informație și nu îți mai fă griji dacă nu ai o curte sau o grădină suficient de mare pentru a instala astfel de dispozitive direct pe sol. La urma urmei, panourile solare fotovoltaice sunt destul de voluminoase și ar fi chiar păcat să-ți ocupi terenul cu ceva pe care îl poți pune și în altă parte. Nu contează dacă locuința ta are un acoperiș drept sau înclinat pentru că panourile solare se montează cu un sistem de prindere ajustabil, ce îți permite să le fixezi la un anumit unghi, astfel încât să capteze cât mai multe raze de soare și să aibă un randament maxim. Orientarea, înclinația și aria suprafeței de montare sunt niște detalii foarte importante atunci când vine vorba despre montarea panourilor fotovoltaice, dar asta nu înseamnă că nu le poți instala într-un mod eficient, chiar pe orice tip de acoperiș. În concluzie, alege sistemul fotovoltaic care îți place, fără să ții cont de cerințele lui de montaj pentru că soluții se vor găsi întotdeauna și pentru locuința ta!