Scurt istoric al energiei solare
Energia solară a început să fie folosită în secolul al XIX-lea, atunci când oamenii de știință au constat că lumina soarelui poate fi manipulată în așa fel încât să creeze energie electrică ce putea fi folosită mai departe pentru o serie largă de aplicații.
Primul colector solar a fost inventat în anul 1979, când un om de știință de origine elvețiană, numit Horace-Benedict de Saussure a creat un fel de cutie învelită în trei straturi de stică, care avea capacitatea de a absorbi energia termică. Această cutie este considerată primul cuptor solar creat vreodată și putea atinge o temperatură de 110 grade Celsius .
Efectul fotovoltaic
Efectul fotovoltaic a fost denumit pentru prima oară în anul 1839, atunci când, așa cum am spus și în rândurile de mai sus, s-a produs o evoluție de proporții în dezvoltarea tehnicilor de manipulare a energiei solare. În acel an, omul de știință de origină franceză Edmond Becquerel a studiat spectrul solar, magnetismul, precum și electricitatea optică și a descoperit cum funcționează celula solară. Pentru cercetările sale, el a folosit doi electrozi confecționați din platină, pe care i-a introdus într-o soluție acidă, la care a adăugat și clorură de argint. Apoi i-a studiat în diferite condiții de lumină și a observat că atunci când erau expuși la lumină puternică produceau mai mult curent electric printr-un proces pe care l-a botezat cu propriul nume: efectul Becquerel și pe care îl știm astăzi sub denumirea de efectul fotovoltaic.
Utilizarea seleniului
În anul 1873, Willoughby Smith este cel care a descoperit că seleniul are proprietatea de fotoconductivitate, o proprietate ce presupune generarea unei tensiuni electrice atunci când elementul este expus la o undă de lumină. Trei ani mai târziu, tot același om de știință a mai descoperit și că seleniul poate avea un rol foarte important în manipularea energiei solare, încercând să construiască celule solare folosind acest element. Din păcate, celulele solare ale lui Willoughby Smith nu au fost suficient de eficiente, dar totuși s-au transformat într-o descoperire de căpătâi pentru evoluția tehnicilor de captare și utilizare a energiei solare.
Colectorul solar
La sfârșitul secolului al XIX-lea, mai mulți oameni de știință au cercetat energia solară și au reușit să facă o serie de invenții, care mai de care mai notabile. De exemplu, în acea perioadă s-a ajuns la concluzia că celula solară dă un randament mai bun dacă este învelită cu seleniu și s-a descoperit faptul că razele ultraviolete pot produce scântei între electrozi. De asemenea, tot atunci a fost creat și primul colector solar.
În anul 1908, William J. Balleys a construit un colector solar din cupru, confecționat din cutii și bobine. Acest colector s-a dovedit mult mai eficient decât cele dinaintea lui și pe baza lui au fost fabricate primele echipamente solare moderne.
Utilizarea energiei solare în SUA
După cel de-al doilea război mondial, energia solară a început să fie folosită din ce în ce mai mult în Europa, dar în SUA. La vremea aceea, din cauza pagubelor produse de război, întregul glob s-a confruntat cu o criză de energie, iar energia solară s-a transformat într-o soluție viabilă.
Primele panouri solare eficiente
Pentru mult timp, deși erau o descoperire revoluționară în domeniul energetic, panourile solare nu au putut fi folosite la scară largă deoarece nu erau deloc eficiente și pe deasupra mai aveau și un cost de producție foarte ridicat. Dar în anul 1970, Exxon Corporation a proiectat un tip de panouri solare cu un randament mai mare și cu costuri de producție mai mici, care s-a transformat într-un reper important pentru istoria energiei solare.
Primele panouri solare Viessmann
Compania Viessmann este o companie germană producătoare de cazane termice care și-a început activitatea acum mai bine de un secol. În tot acest timp ea a ajuns un producător de succes în domeniul său de activitate, dar odată cu dezvoltarea și-a diversificat din ce în ce mai mult ortofoliul, începând să producă primele panouri solare în anii 1970.
Acum, Viessmann produce unele din cele mai performante și mai ușor de utilizat panouri fotovoltaice și panouri solare termice din întreaga lume. Ele sunt foarte eficiente, au o durată lungă de viață și pot fi montate pe orice fel de acoperiș pentru a consuma cât mai puțin spațiu.