În ce sistem termic merită să investești în funcție de locul de amplasare?
O locuință modernă și confortabilă este o locuință care dispune de un sistem termic fiabil, adaptat nevoilor ei. Alegerea celui mai bun sistem termic depinde de suprafața locuinței, dar și de modul său de compartimentare.
Astfel de lucrări de modernizare se pot face doar dacă se cunoaște în detaliu întregul spectru tehnologic, iar în ceea ce privește consumatorul, trebuie să se țină cont de sursa sa de energie disponibilă, de căldura de care are nevoie și de cerințele personale.
Viessmann, unul din cei mai buni producători de sisteme termice, refrigerare și industriale de pe piață, de la ora actuală, în ceea ce privește încălzirea, pune la dispoziția clienților săi următoarele soluții:
- pompe de căldură
- sisteme de cogenerare
- sisteme termice solare
- sisteme de încălzire pe bază de combustibil lichid
- sisteme de încălzire cu condensație pe gaz
- sisteme de încălzire cu biomasă ca sursă de energie
Cum să alegi cel mai bun sistem termic pentru locuința ta?
Vom prezenta în continuare beneficiile oferite de fiecare sistem termic oferit de Viessmann în parte pentru a descoperi care ți se potrivește cel mai bine și a putea lua o decizie în cunoștință de cauză.
Sisteme termice pe bază de combustibil lichid
Sistemele termice pe bază de combustibil lichid sunt potrivite pentru persoanele care dețin un rezervor de motorină sau dispun de suficient spațiu pentru a adăposti un astfel de bun. De asemenea, este un plus dacă utilizatorul lor nu este la prima încercare de a încălzi cu combustibil lichid și știe cum se operează cu el.
De asemenea, în legătură cu prețul, putem spune că sistemele termice pe bază de cobustibil lichid sunt unele din cele mai convenabile sisteme de pe piață din punct de vedere al costurilor.
Sisteme termice cu condensație pe gaz
Sistemele termice cu condensație pe gaz, pentru utilizare casnică, este bine să fie instalate doar în casele care nu au pivniță și care sunt deja racordate la rețeaua de gaz.
La fel ca și sistemele termice pe bază de combustibil lichid, sistemele cu condensație au un raport foarte bun preț / performanță. De asemenea, sunt niște sisteme sustenabile, deoarece, conform studiilor, rezerva mondială de gaze naturale este asigurată pentru următorii 70 de ani.
Sisteme termice pe bază de biomasă
Sistemele termice pe bază de biomasă sunt niște sisteme recomandate persoanelor care au mult spațiu de depozitare deoarece consumă multă biomasă și au nevoie de rezerve și de asemenea tot pentru ele, este necesară și depozitarea unui rezervor tampon cu un volum de până la 1000 de litri.
Pe de altă parte, principalul avantaj oferit de sistemele termice pe bază de biomasă este independența față de combustibilii fosili.
Pompe de căldură
Pompele de căldură sunt ideale pentru locuințele dotate cu încălzire prin pardoseală sau cu radiatoare cu suprafețe de încălzire supradimensionate. Dar, la fel ca și în cazul sistemelor termice pe bază de biomasă, pompele de căldură necesită spațiu pentru instalarea unui rezervor tampon cu un volum de până la 1000 de litri.
De asemenea, la fel ca și sistemele termice pe bază de biomasă, pompele de căldură oferă utilizatorilor lor o independență totală față de combustibilii fosili.
Sisteme de cogenerare
Sistemele de cogenerare necesită racordare la rețeaua de gaz. Ele sunt recomandate utilizatorilor care consumă mai mult de 2000 de metri cubi de gaz anual sau plătesc la factura de gaz peste 120 de euro, iar la cea de curent peste 55 de euro.
Acestor consumatori cu nevoi foarte mari, sistemele de cogenerare le pot aduce o reducere a costurilor de curent de până la 50%, dar și mai puțin de plată la factura de gaz.
Sisteme termice solare
Sistemele termice solare sunt niște sisteme prin intermediul cărora putem profita din plin de energia soarelui care este nelimitată și nu ne costă nimic. Productivitatea acestor sisteme depinde multe de aria geografică în care sunt amplasate și cantitatea de lumină pe care o primesc. Dar, în general, sunt suficiente pentru prepararea apei calde și susținerea sistemului de încălzire în gospodăriile unifamiliale sau în ansamblurile de locuințe dotate cu un acoperiș neumbrit și cu o orientare bună, spre sud, est sau vest.