Cum calculezi costul unui sistem termic?
Pentru mulți români alegerea unui sistem termic potrivit pentru locuința lor reprezintă o provocare în toată regula. România este o țară cu ierni lungi și foarte geroase în majoritatea teritoriului și de aceea, la alegerea unui sistem termic noi considerăm că primul criteriu de la care ar trebui să se înceapă este costul sistemul.
În ceea ce privește costul unui sistem termic, mai important decât prețul de investiție este costul de manipulare și întreținere deoarece, doar în funcție de acestea poți decide dacă ai făcut o investiție profitabilă sau nu.
Cum se calculează necesarul caloric în ceea ce privește spațiul unei locuințe, timpul de utilizare a sistemului termic și temperatura de confort?
Necesarul termic este de fapt cantitatea de energie termică, sau căldură, necesară într-o locuință pentru a se obține un confort termic optim.
Pentru a face un calcul al necesarului de căldură, Viessmann propune luarea în calcul a următorilor parametri:
- Zona din țară unde se află imobilul respectiv. O locuință din maramureș poate avea nevoie de mai multă căldură decât o locuință din Constanța;
- Orientarea locuinței față de punctele cardinale. Dacă geamurile unei locuințe sunt îndreptate spre nord, atunci locuința respectivă este mai friguroasă. Iar dacă geamurile sale sunt îndreptate spre sud, atunci ea este mai călduroasă;
- Gradul de izolație al locuinței respective. O casă cu ferestre cu o tâmplărie veche este mult mai friguroasă decât o casă cu ferestre termopan;
- Temperatura pe care ți-o dorești în fiecare cameră. Experții recomandă o temperatură de 21 de grade în camera de zi, 23 în baie, 18 în bucătărie și 15 în camerele nelocuite sau pe holuri. Dar la urma urmei, când vine vorba de căldura din propria locuință, totul este de fapt o alegere personală, un lucru pe care doar tu îl poți decide ca mai apoi să-l transmiți specialistului în sisteme termice ca să te ajute să faci alegerea potrivită;
- Dimensiunea încăperii. Este normal ca o cameră de doar 12-13 metri pătrați să se încălzească mai repede și mai ușor decât una de 30-35 de metri, motiv pentru care și cele mai potrivite soluții de încălzire diferă.
Cum se calculează costurile de achiziție, instalare și întreținere ale unui sistem termic?
Pentru a calcula toate aceste costuri, trebuie să pornești de la dimensiunea locuinței tale. O casă mare, cu etaj, va avea nevoie de un sistem termic mult mai puternic decât, să spunem, o garsonieră.
Ca să dăm câteva exemple concrete, dacă vorbim de centrale termice pe gaz, lemne sau peleți, trebuie să avem în vedere costuri minime de achiziție de aproximativ 9000 de lei, prețuri care includ atât costul centralei propriu-zise, dar și a elementelor de încălzire și a montării acestora.
Casele eco, cu sisteme termice solare care includ în componența lor și boilere interne, au nevoie de un buget de investiție de minim 3000 de euro pentru un astfel de sistem, dar trebuie să țină cont de faptul că, în cele mai multe cazuri, nu te poți încălzi doar cu energie termică solară, ci ai nevoie și de un sistem adițional.
Costurile de revizie, pentru oricare din sistemele termice menționate aici, pornesc de la câteva sute de lei și trebuie plătite în mod periodic, pentru a evita eventualele accidente.
Cum se calculează combustibilul și randamentul energetic al unui sistem termic?
Nu contează cât de performant este sistemul termic în care te-ai decis să investești când vine vorba de importanța izolării locuinței. Într-o casă în care ferestrele și geamurile nu sunt bine izolate, iar prin crăpăturile de la uși intră curent, pur și simplu nu ai cum să ai parte de confort termic și să plătești puțin pentru ceea ce consumi.
De asemenea, la calcularea costului combustibilului necesar sistemului tău termic trebuie să ții cont și de autosuficiența sistemului. Te poți descurca doar cu sistemul respectiv sau ai nevoie și de sisteme termice adiționale? De exemplu, dacă e vorba de o cabană de la munte sau orice alt tip de locuință în care poți monta o sobă, trebuie să te gândești dacă te mulțumești să te încălzești mereu cu lemne sau peleți, sau consideri că ai nevoie și de o centrală termică electrică pentru un trai mai confortabil?