Cum alegi și cum întreții corect un boiler de apă caldă?
Boilerul este un echipament din ce în ce mai folosit pentru încălzirea apei, atât în mediul rural, cât și în mediul urban. El poate fi plasat în funcție de preferenițe, în baie sau în bucătărie și se poate utiliza atât pentru alimentarea locuinței cu apă caldă fără întreruperi, cât și pentru încălzire.
Boilererele, în funcție de tipul lor, funcționează pe bază de gaz metan, de energie electrică, GPL sau cu lemne. Cele mai performante boilere se folosesc chiar de căldura din aer pentru a aduce apa din locuință la o temperatură optimă și pentru a o face numai bună de folosit.
În ceea ce privește dimensiunile sale, boilerul trebuie ales în funcție de numărul de persoane care au nevoie de apă caldă în acea locuință. Volumul de apă pe care o poate încălzi un boiler este de fapt capacitatea acestuia.
Spre deosebire de alte metode de alimentare cu apă caldă a unei locuințe, boilerul este o variantă net superioară deoarece presiunea apei calde din locuința respectivă rămâne mere constantă.
Pentru a alege un boiler de dimensiunea potrivită pentru tine și familia ta, cel mai bine este să iei legătura cu un expert Viessmann și să-i prezinți nevoile tale.
Legat de puterea unui boiler, putem spune că rezistența acestuia este cel mai important element. Rezistența unui boiler poate fi cuprinsă între 1 și 3 kW, iar indicele acestuia reprezintă timpul necesar pentru încălzirea cantității de apă din interiorul său.
Despre design-ul unui boiler am putea scrie volume întregi, dar și din acest punct de vedere, considerăm că cel mai înțelept ar fi să te sfătuiești cu unul din experții noștri sau să studiezi de unul singur bogata noastră ofertă.
Ce fel de dotări poate prezenta un boiler de apă caldă?
Majoritatea boilerelor din ziua de azi sunt prevăzute cu termostate care ajută la stabilizarea temperaturii apei din interiorul lor în funcție de setările preferate de utilizator. Termostatele la rândul lor, prezintă mai multe funcții care simplifică radical modul de utilizare al unui boiler și eficiența sa.
Boilerele moderne au de asemenea și o protecție anti-îngheț. Această funcție este obligatorie pentru un boiler deoarece, într-unele locuințe boilerele nu pot fi montate decât în camere fără un sistem propriu de încălzire și trebuie să funcționeze normal, chiar dacă temperatura din locul unde există ele scade brusc.
O altă funcție foarte importantă a boilerelor este protecția la suprapresiune. Această funcție protejează boilerul unei eventuale explozii generate de o presiune prea mare și prin intermediul ei se evită accidentele.
Există de asemenea și o funcție numită funcția anti-legionella, care protejează boilerele împotriva daunelor cauzate de bacteria legionella, des răspândită în astfel de medii închise și umede. Funcția anti-legionella presupune încălzirea apei din boiler la o temperatură de 65 de grade Celsius, automat, o dată pe lună, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor în interiorul aparatului.
Nu în ultimul rând, mai putem vorbi și de funcția de programare. Această funcție nu este prezentă la toate boilerele, dar cele care o a permit utilizatorilor lor să economisească energie prețioasă și să încălzească apa doar atunci când este nevoie de ea. De exemplu, persoanele care lucrează și sunt departe de casă minim opt ore pe zi, pot profita din plin de această funcție întrucât în timpul absenței lor nu au nevoie de apă caldă.
Toate aceste funcții fac ca întreținerea boilerelor să fie un proces foarte simplu deoarece funcțiile în sine protejează boilerul, astfel încât acesta nu are nevoie de multă observație din partea utilizatorilor săi.
Într-adevăr, boilerele au nevoie de revizii după o anumită perioadă de timp și trebuie verificate de un expert. Dar acest lucru nu le face mai greu de folosit, ba dimpotrivă, din punctul de vedere al unui utilizator, faptul că aceste boilere necesită revizie doar din partea unui expert, înseamnă că utilizatorul nu trebuie să se gândească deloc la întreținerea lor, ci doar la beneficiile pe care acestea le oferă.