Cele mai populare sisteme de încălzire folosite la ora actuală în Europa
Cu excepția câtorva țări pe care le poți număra pe degete, Europa este un continent foarte rece. De aceea, ca să locuiești confortabil aici, trebuie neapărat să dispui de un sistem termic care să-ți ofere suficientă căldură pentru a te simți bine în propria locuință, dar și să nu te lase cu o gaură în buzunar după anotimpul înghețat. Iar când vine vorba de sisteme termice europene, putem lua în calcul următoarele posibilități.
Sisteme de încălzire de tip CET
Sistemele de încălzire de tip CET sunt cele mai primitive, dar și unele din cele mai eficiente sisteme de încălzire din lista noastră. Astfel de sisteme sunt folosite în general acolo unde există clădiri cu densitate mare de locuințe. Din păcate însă, în România de exemplu, în orașele mai mici, nu există astfel de centrale și, mai nou, și în orașele mari devin din ce în ce mai rare.
Sisteme de încălzire locale și sisteme centralizate
Când vorbim despre sisteme de încălzire locale și sisteme centralizate, ne referim la sobe și la șemineuri. Aceste sisteme sunt perfecte pentru locuințele din mediul rural, sau cele de maximum 3-4 etaje, precum și în lăcașurile de cult sau în clădirile istorice. Sobele și șemineurile se diferențiază de celelealte tipuri de sisteme termice prin faptul că, în cazul lor, atât sursa de energie termică, cât și suprafața de încălzire se află într-un singur loc.
Sisteme de încălzire cu lemne sau alți combustibili solizi
Încălirea cu lemne sau peleți este una din cele mai curate metode de încălzire. Din băcate însă, încălzirea cu lemne sau peleți nu reprezintă o soluție viabilă decât pentru case sau cabane dacă ne referim la sobe și șeminee, sau la blocurile scunde de locuințe, din zonele rurale, dacă ne referim la centralele care funcționează pe bază de combustibil solid.
Sisteme de încălzire cu gaze
Centralele termice care funcționează pe bază de gaz depinde de racordarea la țeava de gaz natural și de asemenea sunt destul de problematice pentru locuințele din România deoarece nu în orice zonă din țară te poți racorda la rețeaua de gaze. Din punct de vedere al modului de utilizare, centralele pe bază de gaz sunt mai practice decât cele cu lemne, dar trebuie în mod obligatoriu montate de un specialist pentru a evita riscul de accident.
Sisteme de încălzire electrice
În ultimii ani, sistemele de încălzire termice pe bază de curent electric au devenit una din cele mai populare soluții folosite de dezvoltatorii imobiliari. Aceste sisteme de încălzire sunt practice, eficiente și sigure. De asemenea, nu necesită o verificare la fel de frecventă ca centralele de încălzire pe gaz.
Sisteme de încălzire solară
Dacă ai o casă mare proiectată în așa fel încât să poți monta pe acoperișul ei panouri solare pentru a-ți instala un sistem de încălzire termic pe bază de energie solară sau dacă de acum înainte îți proiectezi casa și poți cere arhitectului să-ți facă un plan potrivit pentru un sistem de încălzire solară, atunci merită să apelezi la această variantă și să alegi un sistem termic Viessmann deoarece este practic gratuită în ceea ce privește consumul și absolut verde.
Sisteme de încălzire cu apă geotermală
Sistemele de încălzire cu apă geotermală folosesc apa din pământ pentru încălzirea locuințelor, dar și pentru răcirea lor. Încălzirea pe bază de apă geotermală se folosește și în Europa, dar nu la fel de mult ca în Islanda sau Canada, unde există foarte multe izvoare termale.
Sisteme de încălzire cu panouri radiante
Sistemele de încălzire pe bază de panouri radiante funcționează pe baza transferului de căldură de la o suprafață de încălzire către mediul care trebuie încălzit. Aceste sisteme sunt foarte costisitoare în ceea ce privește costul de funcționare, dar blânde cu sănătatea deoarece nu transportă agenții patogeni în interiorul încăperii.
Sisteme de încălzire mixte
Când vine vorba de soluții mixte de încălzire, putem vorbi despre sisteme solare și eoliene folosite în tandem. În locul sistemelor eoliene, se pot folosi și cazane termice sau pompe de căldură.
Sisteme de încălzire pentru hale industriale
În halele industriale, cele mai comune tipuri de sisteme de încălzire sunt sistemele de încălzire cu aer cald. Ele folosesc aerul pe post de agent termic, lucru care le face extrem de eficiente, dar potențial periculoase pentru persoanele cu boli de respirație.