Care sunt beneficiile pe care le oferă utilizarea panourilor?

Panourile solare sunt niște sisteme complexe, formate din grupuri de celule solare care funcționează concomitent pentru a transforma energia solară în energie termică sau electrică. Utilizarea lor la scară largă aduce nenumărate beneficii mediului înconjurător, reducând în primul rând gradul de poluare, întrucât, spre diferență de alte surse de energie, nu emit gaze toxice și nu murdăresc aerul. De aceea, pretutindeni în lume, se încurajează utilizarea lor de către cât mai multe persoane, atât juridice cât și fizice.

Colector solar pe un acoperiș cu soare
© Shutterstock / Nikifor Todorov

De câte tipuri sunt panourile solare?

În mare, panourile solare pot fi clasificate în două categorii distincte:

De asemenea, panourile solare, în funcție de modul lor de fabricare, se mai pot împărți în panouri monocristaline, policristaline sau amorfe în cazul celor fotovoltaice și plane sau cu tuburi vidate în cazul celor termice.

 

Ce avantaje oferă panourile solare pentru cei care le folosesc și pentru mediul înconjurător?

În contextul societății actuale, utilizarea energiei verzi reprezintă singura soluție pentru regenerarea naturii înconjurătoare și în același timp, o investiție de viitor care ajută consumatorii de energie termică și electrică să plătească mai puțin la factura utilităților.

Inițial, investiția în panouri solare presupune pe lângă bani și timp și energie din partea beneficiarului, dar când colaborezi cu firme cu tradiție și experiență în domeniu, precum Viessmann, lucrurile se simplifică în mod considerabil deoarece:

Investiția în panouri solare Viessmann se amortizează rapid prin reducerea cheltuielilor casnice;

Fiabilitatea acestor panouri solare este extraordinară, motiv pentru care odată ce le instalezi poți profita de ele timp îndelungat;

Odată ce ai instalat astfel de panouri solare, mai ales dacă nu ai un consum exagerat de energie, devii independent de sursele tradiționale de căldură și curent și contribui activ la protecția mediului înconjurător;

Panourile solare nu necesită dispozitive sau soluții speciale de îngrijire, fiind astfel foarte ușor de întreținut.

 

Cum se instalează panourile solare pentru a fi cât mai eficiente?

Indiferent dacă este vorba de un panou solar termic, unul fotovoltaic sau un mix între cele două, instalarea acestuia este un proces de durată, ce trebuie realizat de un specialist în domeniu dacă se dorește obținerea celor mai bune rezultate.

Pentru început, înainte de instalare, trebuie determinat consumul de energie al căminului sau al companiei care urmează a beneficia de panourile solare respective.

De asemenea, pentru că în fiecare țară există o anumită legislație în ceea ce privește instalarea sistemelor alternative de energie, nu strică o documentare atentă în prealabil din acest punct de vedere.

Acolo unde panourile solare nu pot fi instalate direct pe sol, trebuie verificat dacă acoperișul construcției de care vor fi prinse este compatibil cu sistemele de instalare ale acestora.

Pentru a știi din start când se va amortiza investiția în panourile solare achiziționate, recomandăm un calcul detaliat al costurilor acestora, dar și a sumelor economisite odată ce panourile solare sunt puse în funcționare. Și din acest punct de vedere, consultarea unui specialist este absolut necesară.

În această etapă, cele mai importante aspecte care trebuie stabilite sunt locul de montare și sistemul potrivit pentru instalare. Apoi, trebuie calculat de asemenea și unghiul la care lumina se reflectă cel mai bine pentru ca panourile solare să poată funcționa la maxima lor capacitate pe toată durata anului.

Contrar unor păreri, panourile solare nu sunt eficiente doar în toiul verii, ci și iarna, când este frig, dacă soarele strălucește suficient de multe ore pe zi.

După stabilirea tuturor acestor detalii, se poate trece la pasul următor, instalarea propriu-zisă.

Concluzie: de ce să investești în panouri solare?

Este adevărat că panourile solare nu sunt foarte simplu de instalat, necesită multe pregătiri înainte de montare și trebuie instalate cu grijă pentru a putea funcționa cât mai eficient. Dar odată instalate, oferă utilizatorilor lor o serie de beneficii care nu se pot obține prin folosirea altor surse de energie și în plus, produc energie termică sau electrică fără costuri adiționale.

Dacă sunt instalate corect de la început, investiția în panouri solare se amortizează rapid și sigur, iar de acțiunea lor profită din plin și mediul înconjurător.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul