Care este diferența între un sistem fotovoltaic on-grid, unul off-grid și unul hybrid

Sistemele fotovoltaice sunt la ora actuală una din cele mai râvnite investiții de către proprietarii de case. Cu un sistem fotovoltaic performant, ca cele produse de compania noastră Viessmann și ales cu inteligență, îți poți câștiga independența față de furnizorii de energie electrică, sau cel puțin poți reduce în mod semnificativ prețul facturilor tale la mentenanță.

Sistem fotovoltaic pe acoperișul unei case

Cum să alegi cel mai bun sistem fotovoltaic în funcție de nevoile tale?

În general, după modul lor de funcționare, sistemele fotovoltaice se împart în trei categorii: on-grid, off-grid și hibride.

Sistemele fotovoltaice on-grid sunt cele care se conectează la rețeaua publică. Acestea produc energie electrică pe durata zilei, când soarele strălucește afară, iar această energie se folosește în cadrul locuinței unde ele sunt instalate, pe măsură ce este produsă. Dar pentru că nu sunt dotate cu acumulatori, când produc mai mult decât este necesar, sistemele on-grid pompează surplusul de energie electrică în rețeaua publică. De asemenea, în același mod, când în locuința unde sunt instalate se consumă mai mult curent electric decât produc aceste sisteme, diferența este acoperită din energie preluată de la rețea.

Dacă folosești un sistem fotovoltaic on-grid, ai avantajul că la sfârșitul lunii trebuie să plătești doar diferența dintre energia consumată din rețea și cea pompată acolo, iar dacă această diferență este o valoare negativă, atunci înseamnă că furnizorul tău de energie îți datorează bani. Astfel, costul facturii pentru energia electrică se poate reduce chiar și cu 100% sau mai mult.

Pe de altă parte, dacă optezi pentru un astfel de sistem fotovoltaic, principalul dezavantaj cu care te confrunți este faptul că nu ești niciodată pe deplin independent de furnizorii de energie electrică, și trebuie în mod obligatoriu să închei un contract cu măcar unul dintre ei deoarece, în caz contrar, pe timpul nopții sau în zilele cu nori nu vei avea energie electrică pentru aparatele tale casnice și electrocasnice.

O a doua variantă de sistem fotovoltaic o reprezintă sistemele off-grid. Acestea te fac să fii independent de furnizorii de energie, dar pe de altă parte, dacă nu reușești să produci suficient curent electric pe cont propriu, riști să te confrunți cu pene de curent.

Sistemele off-grid sunt prevăzute cu acumulatori puternici care acumulează energia produsă de panourile fotovoltaice, care nu a putut fi consumată în cadrul locuinței, și o păstrează acolo până este nevoie de ea cu prima ocazie.

Și în final, dacă vrei să fii aproape complet ferit de penele de curent, cea mai bună alternativă o reprezintă sistemele fotovoltaice hibrid. Acestea combină avantajele sistemelor on-grid cu cele ale sistemelor off-grid și îți oferă astfel:

  • posibilitatea de a consuma la nevoie ori energia electrică înmagazinată în sistem, ori cea din rețeaua publică;
  • posibilitatea de a stoca surplusul de energie produsă și nefolosită pentru a o folosi ulterior, exact când ai nevoie de ea;
  • posibilitatea de a încărca acumulatorii sistemului cu energie electrică de la rețeaua publică, pe timp de noapte, astfel încât să fii mereu pregătit pentru orice situație imprevizibilă.

 

Dacă vorbim de dezavantaje, putem spune că singurul dezavantaj al sistemelor hibrid în comparație cu celelalte două tipuri de sisteme fotovoltaice prezentate aici, este prețul. Acest sistem este mai costisitor decât sistemul on-grid, dar și decât cel off-grid, dar din punctul de vedere al specialiștilor în domeniu, el reprezintă o investiție avantajoasă pe termen lung.

Legat de amortizarea sistemelor fotovoltaice, trebuie să te atenționăm că timpul până la amortizarea totală a investiției în astfel de sisteme este destul de lung, indiferent de sistemul ales, și de aceea nu trebuie să te aștepți că odată ce ai instalat un astfel de sistem devii peste noapte independent și mai bogat.

Dar dacă te gândești la această investiție ca la o investiție pe termen lung, în cei 25-30 cât este durata medie de viață a unui sistem fotovoltaic performant, dacă îți folosești sistemul în mod corespunzător și ai grijă de el așa cum se cuvine, în final ajungi să economisești de trei sau chiar de patru ori prețul acestuia.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul