Care este cea mai eficientă variantă de încălzire a unei locuințe?

Pe piața din România există foarte multe sisteme de încălzire diferite între ele ca preț, dar și ca eficiență. Sistemele clasice de încălzire sunt sisteme care funcționează pe bază de combustibili solizi precum lemnul, cărbunele sau paleții. Dar există și sisteme fabricate să funcționeze pe bază de combustibili lichizi ca motorina sau gazoși și anume gazul metan.

Vitocal 250-A în fața unei clădiri rezidențiale

Când vine vorba de sisteme de încălzire moderne, ca cele produse de compania noastră, Viessmann, putem vorbi și despre sisteme care funcționează pe bază de energie electrică sau solară, sisteme cu apă geotermală, sau sisteme a căror funcționare presupune utilizarea aerului cald sau a aburului.

Toate aceste sisteme, cu toate că sunt foarte eficiente, complică alegerile utilizatorilor când vine vorba de investiția într-un singur produs. Ca să alegi un sistem termic potrivit pentru nevoile locuinței și familiei tale, trebuie să ții cont de perioada de amortizare a investiției dar și de alte detalii precum posibilitățile de montare.

 

Ce opțiuni ai când vine vorba de sisteme de încălzire eficiente?

Dacă locuința ta face parte dintr-un complex cu o densitate mare de locuințe, cea mai avantajoasă metodă de încălzire este încălzirea centralizată prin centrale termoelectrice CET, care produc atât energie electrică, cât și energie termică. Astfel de centrale produc multă energie, la costuri relativ mici și nici nu sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor sau pentru mediul înconjurător.

Din păcate însă, nu peste tot în România poți folosi CET-uri ca să te încălzești sau ca să beneficiezi de energie electrică deoarece în orașele mici din România, dar și într-unele zone din orașe precum Bucureștiul sau Clujul aceste regii au fost desființate.

Și în cartierele noi, construite de dezvoltatori în ultimul deceniu, CET-urile nu reprezintă o soluție și de aceea, se aleg metode alternative. Același lucru este valabil și pentru proprietarii de case, care trebuie să-și optimizeze mereu consumul apelând la soluții care mai de care mai ingenioase.

Recent, pentru multe blocuri de locuințe noi și pentru case se mizează tot mai mult pe centralele electrice. În cazul acestora nu depinzi de racordarea la gaz și nici nu trebuie să plătești foarte mult pentru instalare. De asemenea centralele electrice sunt și foarte fiabile și nu presupun foarte multe costuri adiționale pentru mentenanță.

Dar ca să beneficiezi cât mai mult de pe urma acestor sisteme, trebuie în mod obligatoriu să-ți izolezi locuința ca să nu ai pierderi de căldură și să nu trebuiască să plătești și pentru ceea ce nu consumi.

Tot ca sisteme de încălzire electrice, mai putem vorbi despre sisteme precum convectoarele de perete, convectoarele plintă, convectoarele de pardoseală, panourile radiante, radianții luminoși, radiatoarele electrice, aerotermele electrice, cazanele electrice cu prepararea agentului termic, sistemele de încălzire prin pardoseală și sistemele de încălzire prin pereți și aparatele de încălzire cu acumulare.

Nu în ultimul rând, tot legat de opțiuni de încălzire convenabile și ușor disponibile pentru oricine, fără prea mult efort, mai putem vorbi și despre sistemele de încălzire solară utilizate atât pentru pompele de căldură, cât și pentru obținerea apei calde.

În legătură cu sistemele termice solare trebuie să ținem minte încă de la început un lucru extrem de important. Acestea nu pot fi utilizate decât în tandem cu un alt tip de sistem termic ca de exemplu unul care funcționează pe baza energiei eoliene, o pompă de căldură sau un cazan termic, deoarece, există și situații în care sistemele solare termice să nu poată produce suficientă căldură pentru întreaga locuință, mai ales în timpul sezonului rece.

De asemenea, tot legat de sistemele solare termice, mai putem spune că este foarte importantă arhitectura locuinței. Pentru ca un astfel de sistem să poată fi folosit cât mai eficient, este important ca locuința unde el se utilizează să fi fost construită din start ținându-se cont de poziția soarelui și cantitatea de lumină de care beneficiază locuința respectivă, indiferent de anotimp.

În mod ideal, panourile solare folosite pentru producerea energiei termice trebuie montate cât mai spre sud, ca să aibă parte de cât mai multă lumină și au nevoie și de un sistem de acumulare a căldurii pentru a o face utilizabilă.

Nu în ultimul rând, pentru o eficiență maximăm la fel ca în cazul centralelor electrice, este bine să-ți izolezi termic locuința, atât în ceea ce privește ușile și ferestrele, cât și la nivelul acoperișului și pereților.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul